(PressFire.no): At hvem som helst, samme hva slags bakgrunn en har, kan bli inkludert og føle en tilhørighet i spillersamfunnet – gjennom alskens spill, chat, online-tjenester, kommentarfelt og forum – er blant dets store styrker.

Medaljens bakside er at det ofte finnes lite eller ingen moderering av ytringene som finnes der. For eksempel i stemmechat under onlinespilling er det veldig vanskelig å holde styr på hva som blir sagt. Høylytte mennesker som farer med misogyni, rasisme og hat møter derfor få hindringer.

Spesielt kvinnelige spillere, bare fordi de er kvinner, må leve med usmakelige meldinger som «jeg håper du blir voldtatt i kveld», «slutt å spille CoD og kom deg tilbake på kjøkkenet hvor du hører hjemme» og «den eneste grunnen til at jenter spiller, er om de er stygge, feite og utstøtt og ingen vil pule dem».

Dette er noe spillserien Extra Credits, hos Penny Arcade, vil til livs.

- Dette representerer ikke spillere flest, men det kommer fra en liten, men veldig høylytt minoritet som skriker etter oppmerksomhet akkurat som små barn, sier de i siste episode av serien, som skrives av spillutvikler og -rådgiver James Portnow.

De oppfordrer de til en epost-kampanje som i første omgang rettes mot Microsoft, med forslag til hvordan de kan stramme inn og filtrere disse uhyggelige ytringene på Xbox Live.

Det er for øvrig den samme gjengen som tidligere i år initierte boikotten av verdens viktigste spillmesse E3, for å stoppe det kontroversielle lovforslaget SOPA.

 

- En del av kulturen

Extra Credits berømmer dem som reiser seg og taler disse menneskene imot, hvilket de mener er første skritt for å forbedre situasjonen. Men for å fikse det, mener de at det kreves noe mer – og at det må komme fra oss alle, både spillere og utviklere.

At dette er et problem, kom til uttrykk blant annet i episoden tidligere i år hvor en kvinnelig spiller, Miranda Pakozdi, hengt ut og trakassert av sin egen lagleder på et slåssespill-arrangement.

Vedkommende lagleder rettferdiggjorde det ved å si at «seksuell trakassering er en del av kulturen, og det ville ikke vært det samme uten», skriver PA Report.

Noen andre kvinner som har mottatt umotiverte hatmeldinger blant annet på Xbox Live, har startet nettsiden «Fat, Ugly or Slutty», etter de tre mest vanlige fornærmelsene som kastes etter dem.

I stedet for å ta seg nær av meldingene, poster de dem på denne siden for heller å le av de triste guttene som skriver det.

Samme hvor lite slike ytringer representerer spillere flest, er det en kjensgjerning at de finnes. Extra Credits’ kampanje er ment for å få verktøy på plass så en kan velge å ignorere disse menneskene, og ikke la dem spre hatmeldingene så enkelt.

 

Foreslår automatisk demping

Spill og tjenester som tilbyr stemmechat, fører ifølge Extra Credits som regel statistikker over hvilke spillere som blir dempet, altså der andre spillere velger å skru av volumet på disse personene.

De foreslår som første og kanskje mest effektive steg, å bruke disse statistikkene til automatisk å dempe spillere som allerede er dempet for eksempel 10 % over gjennomsnittet.

- Det vil ikke få dem til å slutte å snakke, og det vil ikke hindre dem som vil fra å høre, men det vil ta vekk megafonen deres, og hindre dem i enkelt å kunne nedverdige alle rundt seg, sier de.

Det samme kan gjelde for å sende meldinger, ved å blokkere de spillerne som rapporteres eller spammer (som kan leses av i statestikk, dersom for eksempel 80 % av meldingene deres går uten svar). De foreslår at disse bare kan sende meldinger til vennene sine.

De foreslår også at spill som baserer seg på samarbeid og samfunn, kan ha ryktebarometere som gjelder for samfunnet eller klanen som helhet, så det går ut over hele laget om en ikke kan oppføre seg. Da tror de at sosialt press innad i gruppene vil demme opp for hatmeldinger.

 

Ber alle skrive til Microsoft

- Vi ber deg om å skrive til de store spillselskapene, for å se om de er villige til å gi oss de enkle verktøyene vi trenger, som å implementere et system for å dempe spillere med en historie innen trakassering, sier de, og fortsetter:

- La oss starte med Microsoft. Det er en av de mest synlige kanalene, og en av dem som er mest nevnt når det snakkes om seksuell trakassering og spill. Jeg tror de vil gå med på det. De er et stort selskap, så det kan gå sakte, men de er ikke onde. De må ønske denne forandringen, de også.

De forteller videre at når Portnow reiser rundt og holder foredrag, hører han gang på gang fra kvinner at de har sluttet å betale for gullmedlemskap på Xbox Live, fordi miljøet der er så fiendtlig.

- Dette er ikke bra for oss i spillmiljøet, og ikke for Microsoft heller. Så spør dem. For dette er ikke hvordan vi er. I vårt spillersamfunn bør du ikke måtte være redd for å vise deg eller uttale deg, sier de.

 

- Haterne ønsker bare oppmerksomhet

Extra Credits sier at hatmeldingene ikke bare kommer fra tenåringsgutter som kjemper med seksualiteten sin, og som prøver å finne sin plass i verden.

- Fat, Ugly or Slutty har gitt oss timesvis med lydopptak som viser at dette kommer fra voksne menn, som bør vite bedre, sier de.

De mener spillermiljøet generelt er utrolig positivt og inkluderende, men at de høye røstene som ødelegger, klarer å gjøre enorm skade.

- Menneskene som spyr ut disse tingene vil ikke ha noen dialog, og de gjør det ikke ut av uvitenhet heller. De vil ha oppmerksomhet. På et eller annet tidspunkt har noe i livene deres gått så galt at de desperat trenger å fange noens oppmerksomhet. De ønsker å føle seg viktige og mektige, fordi de mangler dette i sine virkelige liv. De har funnet ut at de kan oppnå dette ved å såre mennesker i et miljø hvor det ikke er noen konsekvenser for dem, sier de, og fortsetter:

- Det er som å gi pøbelen på skolen fri tilgang til høyttaleranlegget, og si til ham at alle kommer til å høre hva han sier.


Extra Credits oppfordrer til å ta kontakt med Microsoft gjennom Xbox Live sin kundeservice, og be dem iverksette disse forhåndsreglene.

Illustrasjon: Extra Credits

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer