Stor oppdatering til Xbox 360 i dag!

Vi har sett nærmere på noen av nyhetene som blir gjort tilgjengelig på Xbox 360 i dag, blant dem HD-filmtjenesten Zune og de sosiale verktøyene Facebook og Twitter.

17. november 2009 07:02

Endelig kan også nordmenn leie film via en spillkonsoll, og det skjer først på Xbox 360 fra og med i dag. Til nå har vi nordboere vært avskåret fra denne slags fremtidsrettet tilbud.

Konkurrenten Sony har også annonsert en slik tjeneste til PlayStation 3, men Norge må til 2010. Sony var i forrige uke ute og bekreftet at det også kommer Facebook-integrasjon på PS3.

Høstoppdateringen fra Microsoft rulles ut i dag, og inneholder først og fremst Zune Video Store – en filmtjeneste som er å finne under videomarkedsplassen i 360-menyene. Twitter og Facebook gjør nå også sin inntreden på Xbox 360. Dermed har Microsoft lansert nyhetene som først ble avduket under sommerens E3-spillmesse.

Les også: Twitter og Facebook med 18-årsgrense.
Les også: Høstoppdateringen til Xbox 360 slippes 17. november.
Se også: Slik blir din nye Xbox 360-meny.

PressFire.no har sett nærmere på hva du finner på Xbox 360’en din etter å ha lastet ned oppdateringen.

OVER 100 TITLER PÅ LANSERING

Den største nykommeren til Xbox 360 er utvilsomt Zune Video Store.

Og streamingen av film i HD-kvalitet (1080p) og 5:1 surround-lyd imponerer i praksis.

Filmene, det er over 100 av dem tilgjengelig på lansering, kan sorteres på ulike måter.

Selve navigeringen skjer på en måte som vi kjenner fra de andre 360-menyene.

Det er også gjort plass til nettvideoer og spillrelatert innhold, noe som kanskje dukker opp nå som Zune er lansert.

Utvalget av spillefilmer kan umiddelbart føles vel trygt og baktungt.

Men i testmiljøet som vi har hatt tilgang til har det skjedd ting allerede, så vi håper på ukentlige påfyll i nærmeste fremtid. Spesielt av helt ferske titler.

Dette blir ikke et reelt alternativ til den mer tradisjonelle måten å leie film på før vi får servert nyhetene i 360-menyene. Alle som kjenner filmutleiemarkedet vet at det primært er nyhetene folk vil ha.

LEI FILM FRA 30 TIL 60 KRONER

Dagen før den offisielle lanseringen, og dermed med et forbehold om at det endelige utvalget blir endret, finner vi for eksempel bare Batman-filmene fra 1989, 1992 og 1997 – og ikke Christopher Nolans to Batman-filmer fra 2000-tallet med Christian Bale i hovedrollen.

Infomaterialet tilgjengelig fra Microsoft tyder derimot på at nettopp disse to ferskeste Batman-filmene blir å finne på Zune snart.

Det er også verdt å merke seg at på langt nær alle titlene er tilgjengelig i HD-kvalitet. 32 av 107 titler tilgjengelig i testversjonen av Zune, for å være helt nøyaktig.

Når du blar deg gjennom listen dukker det opp et filmcover i en faktaboks, utgivelsesår, aldersgrense samt filmsjanger – men også et lite HD-symbol hvis du kan se den aktuelle filmen i høy bildekvalitet.

Filmprisene er delt inn i tre klasser.

I standardoppløsning prises de mellom 350 og 470 Microsoft-poeng, noe som tilsvarer henholdsvis 29 og 38,50 kroner. Vil du se noen av HD-titlene må du betale mellom 470 og 690 poeng (38,50 og 57 kroner). «Apollo 13» (1999) i HD koster eksempelvis 470 Microsoft-poeng, mens ferske «Watchmen» koster 690. Prisene er med andre ord ganske stive.

Lurer du på om det er Billy Crystal- og Robert De Niro-komediene «Analyze This» eller oppfølgeren «Analyze That» du har sett før, er det enkelt og greit bare å klikke seg inn i menyen, lese synopsis, se skuespillerlisten – eller enda enklere: Se en trailer (gratis) før du eventuelt trykker på kjøpsknappen.

POPCORN MÅ DU LAGE SELV

Filmen legger seg ikke på harddisken og kan derfor ikke kjøpes i ordets rette forstand.

Fra du har betalt har du to uker på deg til faktisk å se filmen.

Men fra det øyeblikket du trykker «play» har du 24 timer på deg med å få sett ferdig filmen.

Du trenger ikke ha en superbredbåndslinje for å nyte film i HD heller.

PressFires test foregikk med 10Mbits hastighet, 6Mbits mer enn det Microsoft har sagt er minimum. Testfilmen vår var «Harry Potter og Mysteriekammeret» fra 2003, og den er selvsagt tilgjengelig i HD.

Du får ikke tilgang til undertekster per i dag, og heller norske eller nordiske filmtitler kan leies, men det er ikke usannsynlig at dette kan dukke opp etter hvert som Zune har gjort sin debut på Xbox 360.

Det tar cirka fem sekunder fra du har trykket «snurr film» til nettopp det skjer. Det er med andre ord ingen ting å utsette på hastigheten. Og når du begynner visningen så ser du at buffringen trenger noen ørsmå sekunder på å fylle ut bildet til å nå HD-potensialet. Du kan spole og hoppe kapitler på samme måte som når du ser en DVD eller Blu-ray-film.

Du kan selvsagt også pause filmen og gå ut av visningen. Du finner filmen du har leid i menyen som heter «Videobibliotek», der du også har tilgang til annet filminnhold som du har liggende på harddisken din. Her ser du også hvor lang tid du har igjen av leieperioden av den eller de aktuelle filmene du har betalt for.

For å skape en sosial filmramme, kan du invitere flere Xbox-venner til å se filmen sammen med deg. Da ser du 360-avatarene benke seg til på første rad i visningsskjermen.

Popcorn må du eventuelt besørge selv.

TWITTER OG FACEBOOK PÅ XBOX 360

La oss ikke glemme to andre nyheter i høstoppdateringen, nemlig Facebook- og Twitter-integrasjonen på Xbox 360.

Under den nyoppussete menyen kalt «My Community» ligger både Facebook og Twitter, samt noen Avatar-nyheter og Halo Waypoint – infokanalen for alt som er relatert til denne spillserien.

Facebook-kanalen gir deg en strøm av nyheter fra alle dine venner når du logger deg inn, der du kan se hva som rører seg og kan velge å gi en tommel opp eller kommentere.

Du kan også bla deg gjennom dine egne eller venners bildealbum og se igjennom vennelisten din.

En kjekk liten detalj her er at du kan se hvem av Facebok-vennene som er tilknyttet Xbox Live og få opp deres Gamertag. På denne måten kan du synkronisere disse to vennelistene om du ønsker nettopp det.

Dette er på ingen måte en fullverdig variant av Facebook så du har begrenset handlingsfrihet. I første rekke savnes muligheten til å lese dine nye, mottatte meldinger eller kommunisere på noen annen måte enn å kommentere andres nyhetsfeed. I motsetning til Facebook-app'en til iPhone, blir dette mest som en lettvariant for å se hva dine venner holder på med, se noen galleri og eventuelt huke tak i noen nye Xbox 360-venner via Facebook-listen din.

Twitter er om mulig enda enklere bygd opp, men gir deg i hvert fall mer spillerom for å ytre noe med tekst: Følg dine kontakter, svar, send meldinger eller sett status for hva du bedriver. Du finner også en søkefunksjon som lar deg lete opp tema som det twittres om, og populære emner du når som helst kan oppdatere deg på.

PS! Last.fm, musikkstreamingtjenesten som ble avslørt på E3 i likhet med Zune, Twitter og Facebook til Xbox 360, er ikke tilgjengelig i Norden i denne omgang.

PPS! Du må være gullmedlem av Xbox LIVE og over 18 år for å bruke disse nyhetene. Microsoft jobber for tiden med en forestående oppdatering som lar foreldre eller foresatte tillate for at de mellom 13 og 17 år kan benytte Twitter og Facebook.


Høstoppdateringen til Xbox 360 rulles ut i løpet av dagen i dag, tirsdag 17. november.

Se demonstrasjon av filmtjenesten Zune, Twitter og Facebook på Xbox 360.
(NB! Avviker noe fra den endelige versjonen av Zune når det gjelder tilgjengelige titler).

Slik ble disse Xbox 360-nyhetene annonsert under E3 i Los Angeles sist sommer:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3