Nå er «Super Mario» 30 år, eller?

14. september 2015 13:26

(PressFire.no): 13. september markerte 30 år siden «Super Mario Bros.» ble sluppet og forandret spillmarkedet for alltid.

Det revolusjonerende plattformspillet med den småtjukke spretne italieneren er altså eldre enn World Wide Web, smarttelefoner, blogging, Tone Damli Aaberge og Miley Cyrus.

Tok verden med storm

Men det var «Super Mario Bros.» som virkelig startet Nintendo-eventyret i spillbransjen og etablerte dem som den giganten de ble. I tillegg kom det som en slags reddende engel i en periode hvor spillbransjen lå nede for telling.

I lang tid var faktisk «Super Mario Bros.» med over 40 millioner solgte spillet det mestselgende spillet noensinne, og skapt en enorm merkevare som har målt krefter med Mikke Mus.

Det er imidlertid ikke bare salgstallene som har vært viktige, men hvor ekstremt innflytelsesrikt det har vært for andre spillskapere.

Enorm dybde i det helt enkle

Skaperen bak spillet, industridesigneren Shigeru Miyamoto, er for lengst en genierklært spillskaper og avslører stadig dybde i designvalgene han gjorde for over tretti år siden. I 2006 ble han også slått til ridder av den franske kulturministeren.

Visste du for eksempel at soppene i spillet som gjør Super Mario større er inspirert av boka «Alice i eventyrland»? Eller at hele starten er skapt for å lære deg spillet, noe som har inspirert mange spillskapere i ettertid?

Barten til Mario ble også laget fordi de skal ha slitt med å lage en munn med de tekniske begrensningene i Nintendo-konsollen.

Vi gratulerer «Super Mario» med dagen, og hva er vel da mer passende enn at Nintendo i disse tider slipper «Super Mario Maker» - et spill eller verktøy hvor du selv kan lage ditt eget «Super Mario»-spill. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3