PlayStation redder Sony fra katastrofetall

Toppsjefen legger en ny slagplan.

4. februar 2015 15:29

(PressFire.no): Situasjonen hos Sony er ikke like klar og tydelig som hos de andre underholdnings- og teknologiselskapene vi har fått høre fra den siste uka.

Dette er sesong for å vise regnskapene sine, og Sony følger nå opp. Disse tallene spriker i alle retninger – kanskje ikke så rart når alt fra film, musikk, tv, spill, kamera og mobil er inkludert.  

«The Interview» har trolig satt spor
i Sony-regnskapet. 

Faktura til Nord-Korea?

Vi vet allerede at PlayStation 4 selger meget bra, og har gjort det siden debuten i november 2013. Selv om Microsoft fikk seg et etterlengta løft med Xbox One og var den ledende konsollen i USA før jul, har PS4 utvilsomt den gule trøya i konsollracet.

Sony som underholdningsgigant og paraply for mange ulike virksomheter, er for tiden en kompleks historie.

De har lenge slitt med tv-modellene sine. Salget av telefoner går også trått. Dette farger måten selskapet nå rapporterer på. Sony Pictures har på sin side hatt utfordringer den siste tiden, ikke bare gjennom lanseringen av «The Interview» men også alt spetakkelet i etterkant.

At Sony ble hacket har definitivt betydd ekstra utgifter. FBI har allerede utpekt Nord-Korea som de skyldige bak dette dataangrepet.

Har solgt 18,5 millioner PlayStation 4.
Til kunder.
Har solgt 18,5 millioner PlayStation 4.
Til kunder.

PlayStation mot Xbox

PlayStation 4 har blitt et av de aller viktigste Sony-produktene, og tjente rundt 1,7 milliarder kroner (driftsinntekt) i forrige kvartal, avrundet 31. desember.

Game and Network Division kan rapportere at 6,4 millioner PlayStation 4-konsoller ble solgt i løpet av disse månedene. 1,1 millioner PS3.

Totalt er det nå solgt 18,5 millioner PlayStation 4-konsoller til kunder (før 31. desember). Det er samme tallet Sony-toppsjefen Kaz Hirai delte i forbindelse med CES-teknologimessa i Vegas på nyåret.

Microsoft sa i sine regnskapstall nylig at de i samme periode solgte 6,6 millioner konsoller, til butikker. Det inkluderer Xbox 360 og Xbox One i én bolk. 

Salg av spill genererte ytterligere 1,6 milliarer kroner i inntekter til Sony. (I fjor var dette tallet 1,4 millioner).

PlayStation Plus og andre digitale Sony-tjenester har vært viktige bidragsytere.

Denne uka ble det kjent at Sony kvitter seg med Sony Online Entertainment. Dette spillstudioet, ansvarlige for blant annet «Planetside 2», «Everquest» og «H1Z1», er omdøpt og skal heretter lage spill for flere plattformer. Ikke bare Sonys egne.

PlayStation Vita.

Treigt Vita-salg

Historiene til PlayStation Vita og PlayStation Tv er ikke rosenrøde. Her måtte selskapet ta en nedskrivning i størrelsesorden 700 millioner kroner.

Til tross for et bredere spillutvalg på håndholdte Vita den siste tiden, det som fortoner seg som et etterlengta skjerpa fokus – satsninger på «cross buy» og en rekke bra indie-spill – har ikke gitt seg utslag i en særlig vekst.

Sony rapporterer Vita-salget sitt på «Microsoft-måten». De klumper altså sammen PSP og Vita.

PlayStation Tv.

Fra dette punktet i regnskapet står det at selskapet solgte 1,4 millioner håndholdte konsoller i tremånedersperioden.

Sony forteller at nedskrivningen primært skyldes lavere PlayStation TV-salg enn forventet. PS TV ble annonsert på E3-spillmessen i fjor, og tillater strømming av PS4-spill til en annen tv – og kan brukes med enkelte Vita- og PSP-titler.

Den europeiske PlayStation-sjefen, Jim Ryan, var storoptimist rundt potensialet til PlayStation TV da vi pratet med ham på E3 i fjor.

Sony har trukket seg ut
av pc-markedet.

Stygge mobiltall

Avviklingen av pc-satsningen har kostet selskapet, og de fortsetter å slite med å få fotfeste på smarttelefonmarkedet der Apple og Samsung er klare markedsledere.

Filmbiten, Sony Pictures, er en annen bidragsyter til noen røde tall. Tapet fra disse to divisjonene – altså mobil og film – beskrives som «betydelige».

Sony jekker ned prognosene for tap, året sett under ett, skriver Reuters.

Driftsinntektene er doblet, til 11,4 milliarder kroner, i oktober-desember-perioden. Sony-salget – samlet sett – gikk opp seks prosent.

For finansåret som rundes av 31. mars, regner Sony som helhet med å tape 11 milliarder kroner. Det er cirka 3,2 milliarder kroner bedre enn prognosen var i oktober – men fortsatt klart i minus. Mobilavdelingen vil alene tape 13,8 milliarder kroner siste året, hvis prognosene fram mot 31. mars holder vann. Det er mer enn Sony selv beregnet i oktober.

PS4, PlayStation Plus og en gunstig valutakurs for handel med markeder utenfor Japan, bidrar til å bremse tapene litt. Dessuten fremheves bildebrikken, brukt i flere smarttelefoner, som en annen viktig suksess det siste året. Denne teknologien er brukt i smarttelefonkameraer.

Toppsjefen i Sony, Kaz Hirai.
(Foto: Ethan Miller, Afp/Scanpix.).

Flere tusen ansatte må gå

Sony-sjef Kaz Hirai er midt inne i en større omstrukturering av selskapet. Han har allerede strammet livbeltet og tatt noen tøffe grep, og på veien også halvert sin egen lønn.

Jobben med å skape sitt One Sony fortsetter.

Reuters skriver Hirai vil presentere «en ny forretningsstrategi» 18. februar.

Det er allerede varslet et kutt på 1000 årsverk i Sony. I fjor sa Sony opp 5000.

Det er ikke nok, for nå er selskapet i gang med å nedbemanne med ytterligere 2100 stillinger. Denne prosessen skal være avsluttet innen neste finansår er over, 31. mars 2016.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3