(PressFire.no): Sony har nå lagt fram den hele og fulle sannheten om sin økonomi og resultatene fra det siste året.

Men allerede har man forberedt seg og investorene på stygge, røde tall.

I forrige måned varslet den nye toppsjefen, Kaz Hirai, at han allerede har en plan for å snu trenden. Så mange som 10 000 Sony-ansatte blir nødt til å få seg ny jobb som følge av den, og Hirai skal bruke 5,4 milliarder kroner for å snu skuta gjennom smarte investeringer som på sikt skal sørge for økte inntekter.

I perioden 1. april 2011 til 31. mars 2012 tapte Sony 5,55 milliarder dollar (32 milliarder kroner). Dette er et av de største tapene til underholdningsgiganten.

Tallene ble presentert i dag.

 

Nesten 64 millioner PS3-maskiner
er solgt - men ingen salgsrekord i fjor.

Sterk Yen, svak nedgang av PS3-salget - svære tap

Det er spesielt tv-avdelingen som har blitt pekt ut som en syndebukk.

Dette ble også adressert i Hirai sin kriseplan.

Noen av tiltakene i tiden fremover handler om å lage færre og bedre tv-modeller. I løpet av året skal det være 40 prosent færre Sony-modeller i tv-butikker.

Men fokuset skal være på digitale bilder, foto og spill, sa Hirai.

Den økonomiske rapporten som ble lagt fram i dag peker på at spillsalget for Sony går litt tilbake. Det ble solgt færre PlayStation 3-konsoller i forrige finansår sammenlignet med foregående år, 13,9 millioner sammenlignet med 14,3.

Totalt er det nå solgt 63,9 millioner PS3-maskiner.

Dette svir på Sony-pungen. For i august i fjor, under GamesCom-spillmessen i Köln, ble det annonsert et priskutt på konsollen. Sammen med en sterk Yen-kurs betyr det at inntjeningen har vært lavere enn Sony hadde håpet.

 

PSN-hackingen og naturkatastrofer
kostet Sony dyrt.

Naturkatastrofer og PSN-hacking

Selskapet ble også direkte rammet av naturkatastrofer i fjor.

Jordskjelvet i Japan i mars 2011, og flommen i Thailand i fjor høst, påvirket både deler av produksjonsapparatet, Sony-ansatte i områdene og nøkkelutgivelser som av åpenbare grunner ikke nådde sitt fulle salgspotensial.

Selv om Sony ikke har gått ut med tall som viser hvor mye den store PSN-hackingen i fjor har kostet dem, ble det i fjor anslått at prislappen ville bli på minst 105 millioner dollar. Forbes sine spådommer var langt friskere, for de mener at opprydningen etter hackeskandalen kan koste 130 milliarder kroner.

Tjenesten PlayStation Network, som rommer både PlayStation Store og muligheten til å spille online, var nede i 25 dager etter hackerangrep.

 

Hvor mange Vitaer er solgt?
Sony har ikke lyst til å dele tall.

Tåkelegger Vita-salget

Sony danser elegant rundt de harde sannhetene rundt PlayStation Vita-salget.

I stedet serverer de et samletall, som også inkluderer salget av den gamle PSP-modellen, og sier at deres håndholdte konsoller har funnet 6,8 millioner nye eiere.

Det er det dårligste tallet Sony har rapportert for en håndholdtkonsoll på fem år, skriver Eurogamer.

Målet for de neste tolv månedene er å selge 16 millioner PSP- og Vita-konsoller, oppgir Sony.

Kaz Hirai kom på banen litt senere for å kaste lys over Vita-salget. Han oppgir at 1,8 millioner konsoller er solgt til nå, og han betrakter det som en lovende start, skriver Eurogamer.

I fjor, altså mens bare PSP var på markedet, solgte denne maskinen 8 millioner. Så det er ingen tvil om at Sony også sakker akterut når det gjelder salget av håndholdte konsoller.

Ikke uventet solgte PlayStation 2 færre konsoller enn året før. 4,1 millioner mot 6,4 forrige år.

Det er kanskje mer dramatisk for Sony at Vita har fått en så vanskelig fødsel enn at PS3-salget ikke skyter i været nå, på slutten av denne konsollgenerasjonen.

Det er ventet at det allerede i løpet av neste år kommer nyheter om en etterfølger til PlayStation 3. Men i år har både Sony og Microsoft avkreftet at det blir snakk om oppfølgere til PS3 og Xbox 360. Spørsmålet blir hvilken av disse to kamphanene som avslører sin nye konsoll først. Sony har innrømmet at de ikke har lyst til å bli tatt på senga neste gang.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer