(PressFire.no): Inntil i fjor sommer var det ulovlig med underholdning som film og dataspill i den somaliske hovedstaden Mogadishu. Da var byen nemlig kontrollert av den militante islamistgruppen al-Shabaab, som assosieres med al-Quaida. De forbød slike medier.

Etter al-Shabaab trakk seg ut, og ting går fremover i området, har disse underholdningsmediene derimot inntatt byen – og det har ført med seg noen kanskje overraskende positive resultater.

Spillmanien holder nemlig ungdommen vekk fra militsens rekker, skriver Associated Press (via The Guardian).

 

For ivrige til å tenke på krig

Foreldre forteller at barna deres samles for å spille PlayStation og andre konsoller, og at det holder dem unna gatene, hvor militante organisasjoner er kjent for å rekruttere ungdom til sine rekker. Nå er barna så opptatte av videospill at færre plukker opp våpen.

- Dette er hva de gjør dagen lang, fordi jeg ikke vil at de skal bli rastløse og dra av sted i krig, sier Mohamed Deq Abdullahi om de to sønnene sine, som møter andre gutter for å spille fotballspill.

- Hvis de er mer opptatt med dette, blir de mer slitne, og de ignorerer volden, legger han til overfor Associated Press.

Siden tilstedeværelsen til al-Shabaab har minsket, skal nye restauranter, en strandpromenade og et teater ha dukket opp i byen. Til og med en videospillbutikk skal ha poppet opp.

Det holder riktignok også mange unna skolen.

- Jeg tilbringer halve dagen her. Videospill er fascinerende, sier 16 år gamle Abdirizak Muse til avisen, og refererer til et slitent, lite lokale med noen gamle kasse-Tver hvor de sitter og spiller.

Han hoppet ut av skolen for et år siden, etter at al-Shabaab gravde skyttergraver der.

 

- Reddet livet mitt

Al-Shabaab skal ha brukt skoler systematisk for å rekruttere ungdommen.

15 år gamle Ali Abdi forteller at han ble rekruttert og trent av ekstremistgruppen. Da han så dro for å besøke familien, ble han derimot nektet av sin mor å returnere til gruppen. Broren hans har åpnet en spillehall, hvor Ali nå tilbringer det meste av tiden sin.

Han forteller at han vil starte på skolen igjen når militantene ikke lenger rekrutterer fra klasserommene:

- Mange av vennene mine har vært uheldige, og har tatt del i volden i landet. Noen av dem har dødd. Andre går rundt med våpen. Videospill har på en mate reddet livet mitt, sier han.

 

Foto: Ugandisk soldat fra den Afrikanske Unionen, i Mogadishu i Somalia. Stuart Prince / Scanpix.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer