Slik blir dopingtestene av e-sport-utøvere

Marihuana ikke forbudt, men ikke lovlig å røyke under arrangementet.

13. august 2015 11:42

(PressFire.no): I sommer innrømmet en profilert «Counter-Strike»-utøver at han tok i bruk det sentralstimulerende medikamentet Adderall under en ESL-konkurranse i våres.

Han hevdet også at «alle» i det tidligere laget sitt tok i bruk stoffet, som er på dopinglisten til WADA.

Dette kom ikke lenge etter at ESL-sjefen mente at han ikke trodde at doping var noe spillerne drev med.

Her innrømmer Kory «SEMPHIS» Friesen juks.

Ny policy

Kort tid etter innrømmelsen kom imidlertid beskjeden fra ESL om at de nå vil starte jobben med å utrede en policy. Dette i samarbeid med anti-doping-organsiasjonene NADA og WADA.

Skisse for policy publisert

legger ESL ut skissen over policyen, som de mener er «et lite, men betydelig steg i rett retning».

Med detaljene rundt policy kommer det også fram at de endrer testmetode og at det er dopinglisten til WADA som gjelder.

– Vi kunngjorde i utgangspunktet at vi kommer til å ta i bruk hudtester, men etter undersøkelse og i dialog med autoriteter har vi konkludert med at testing av spytt er mer passende.

Dette på grunn av blant annet effektivitet og nøyaktighet. Det påpekes videre at spillerne diskresjon kommer først.

Reseptbelagte medikamenter tas også opp og at dette må kunne dokumenteres før den første kampen spilles. Det sentralstimulerende medikamentet Adderall nevnes spesifikt – et medikament som brukes av blant annet de med ADHD.

Marihuana-bruk utenom arrangementet ikke ulovlig

Marihuana tas også spesifikt opp i policyen og påpeker at det ikke er lov å røyke marihuana under arrangementet, men at eventuell bruk utenfor arrangementet ikke er ulovlig.

Dette betyr med andre ord at utslag på testene ikke kommer til å resultere i straff, men at synlig bruk under arrangementet vil få konsekvenser.

Straffen for å bli tatt i dopingkontrollen varierer fra å miste premier og turneringspoeng til å bli fullstendig diskvalifisert og to års utestengelse fra ESL-arrangementer, heter det i den foreløpige skissen.

E-sport-organisasjonen ESL holder turneringer i en rekke spill og har i dag over fem millioner medlemmer. 

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3