Nå skal profesjonelle dataspillere doptestes

23. juli 2015 10:25

(PressFire.no): I forrige uke kom sjokkmeldingen om at en profesjonell konkurransespiller i «Counter-Strike» hadde dopet seg.

Dette innrømmet Kory Friesen selv i et videointervju.

Nå følger det internasjonale esportforbundet Electronic Sports League (ESL) opp, og innfører strengere regler. De vil begynne å kontrollere og gjennomføre doptester i forbindelse med arrangementene sine.

Kory «Semphis» Friesen, til venstre.

Kan ikke gi tilbakevirkende straff

Anna Rozwandowic, kommunikasjonssjef i ESL, bekrefter overfor Vice-magasinet Motherboard, at de nå tar grep og «vil begynne med dopingkontroller, informasjonsarbeid rundt dette, og forhindre at dette skjer blant deltagerne våre.»

Når det gjelder Kory Friesen (også kjent som «Semphis»), som påsto at flere på esportlaget hans brukte det samme stoffet, vil det ikke være mulig å gi en form for tilbakevirkende straff, sier Rozwandowic.

«Counter-Strike: Global Offensive».
«Counter-Strike: Global Offensive».

– Det er ingen måte for oss å vite om Semphis, til tross for hva han har sagt, faktisk har tatt stoffet eller ikke, sier hun.

Vi kan ikke straffe noen som vi ikke er hundre prosent sikre på er skyldige. Ettersom vi ikke har noen måte å teste dette på, fire måneder etter det aktuelle eventet, vil vi ikke innføre en straff i dette ene tilfellet, forteller ESL-talspersonen.

Reglene og detaljene rundt når og hvordan kontrollene skal fungere, blir kunngjort snart, sier Anna Rozwandowic.

ESL-turneringen i Tyskland
i juni i år (Foto: ESL, Facebook).
– 

Alle doper seg

Kory Friesen hevdet at han og laget Cloud9 gikk på det sentralstimulerende stoffet Adderall. Dette er et medikament som blant annet blir brukt for å behandle hyperaktive personer.

Han fortalte i et intervju med Mohan Govindasamy at «alle» tar Adderall. Friesen mener det er en av grunnene til at kommunikasjonen mellom esportutøverne kan fremstå oppjaget.

– Du kan jo høre det i kommunikasjonen. Det er morsomt for meg. Folk sier «herregud så hektisk kommunikasjonen er.»

– Det forklarer kanskje en ting og to, sa Friesen.

ESL i Commerzbank Arena, Frankfurt,
i år. (Foto: ESL, Facebook).

Regelverk uten kontroller eller straff

Cloud9-laget ble slått ut i en turnering i Katowice, Polen. Der var premiepotten på 250 000 dollar. Like etterpå ble Kory Friesen utelatt fra konkurransespilling.

Hittil har ikke dette vært et belyst problem innen konkurransespilling. Regelverket til Electronic Sports League (ESL) sier klart at det er forbudt med «dop, alkohol eller andre prestasjonsfremmende midler», men det har ikke vært innført organiserte kontroller.

– Jeg vet om noen spillere som tar valium for å roe nervene, men det er alt, uttalte ESL-sjefen Michal Blicharz til Eurogamer tidligere i år.

– Generelt sett tror jeg ikke spillere ser på dop som noe som kan være prestasjonsfremmende.

Nå legger ESL seg på en hardere linje for å kontrollere sine egne turneringer, og sikre at vinnerne ikke har jukset. Mange vil si det er på tide, for historier om juks og mistanker om bruk av prestasjonsfremmende har hengt over esportmiljøet i lengre tid.

Christophe Roblin jobber med
esport i Norge. (Foto: Privat).

Følger flere forbund etter?

De nye og strengere reglene, med systematisk testing av utøverne, kommer altså fra ESL. Dette er bare ett av flere forbund som arrangerer turneringer i flere populære spill.

Doptestene vil altså foreløpig bare gjennomføres i ESL sine konkurranser.

Når det gjelder verdens største, målt i pengepremier og interesse, er det andre krefter som står bak. «Dota 2»-mesterskapet The International og flere «League of Legends»-konkurranser har foreløpig ikke kommet på banen og varslet lignende doptester av utøverne.

The International, som starter i august, har i år minst 133 millioner kroner i premiepenger.

– Uten kontroll så vil det være vanskelig til umulig å få en sikkerhet rundt om vinnere har benyttet seg av dette eller ei, fortalte Christophe Roblin, lederen av Oslo Lions Elektroniske Sportsklubb til PressFire.

– Det er helt forferdelig å se en så avslappet holdning til bruken som det refereres til her, hvor det åpent konverseres om under kampen. Sporten har alt å tjene på at det innføres kontroller og at sporten herdes for slik type juksing, sa Roblin.

I dette intervjuet snakker Kory Friesen ut om dopbruk i esport-sammenheng (video: Launders CStrike, Youtube):


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3