Kjøper inn dataspill for tre millioner, men mange bibliotek kan ikke bruke dem

13. mai 2015 19:04

(PressFire.no): I en lengre periode har Norsk filminstitutt (NFI) jobbet for å få dataspill inn i norske biblioteker, den såkalte «innkjøpsordningen for spill».

Dette for «å støtte kvalitetsspill for voksne, barn og ungdom, og stimulere, styrke og utvikle spillfeltet i Norge», som det heter i formålet til prosjektet.

Offensiven har noen umiddelbare utfordringer, og har derfor tatt tid å få på plass.

 

Kaja Hench Dyrlie.
Tre millioner øremerket spillinnkjøp

Nå har de imidlertid fått lansert tilbudet, som betyr at biblioteker får tilgang til 17 norske spill. Disse spillene kan hvert bibliotek bestille via NFIs nettsider, som er utviklet for formålet.

I første omgang er det satt av tre millioner kroner til innkjøp av norske spill til bibliotekene, med gitte budsjetter på årsbasis i framtiden.

Men så kommer utfordringene. En av grunnene til at prosjektet har tatt så lang tid, skyldes moderne distribusjonsformer. Digital distribusjon betyr nemlig at spillene ikke kommer i fysisk format, og kan dermed heller ikke lånes ut til brukerne.

Seksjonssjef i NFI, Kaja Hench Dyrlie, har ledet prosjektet og bekrefter overfor PressFire at dette har vært en stor utfordring for prosjektet.

Løsningen er derfor at spillene NFI kjøper inn for bibliotekene distribueres, altså lastes ned, til pc-er, mobiltelefoner, nettbrett og konsoller som bibliotekene disponerer. Man må med andre ord spille spillene i biblioteket.

Så kommer den neste utfordringen: å ha utstyr for å ta i bruk ordningen.

 

Lasse Juan Cortes Jørgensen.
Foto: privat.
Lasse Juan Cortes Jørgensen.
Foto: privat.
Mangler utstyr

En rekke av bibliotekene PressFire har vært i kontakt med er svært positive til satsningen, men forteller at de rett og slett mangler utstyr til å kjøre spillene.

Bibliotekkonsulent hos Bergen offentlige bibliotek filial Oasen, Lasse Juan Cortes Jørgensen, er engasjert når det kommer til spill i bibliotekene, men påpeker en rekke problemer.

- Vi har ikke nettbrett eller mobiler til utlån i biblioteket. Uansett er ikke dette en optimal løsning, da spill installert på våre plattformer ikke vil være mulig å låne ut.

- Vi vil da kun nå en veldig begrenset brukergruppe, forteller han til PressFire og foreslår heller en løsning hvor brukerne kunne hatt spillene installert på sine egne enheter i en begrenset periode.

(Etter publisering har det kommet fram at biblioteket i Bergen har hatt tilgang på nettbrett siden 2013 og Oasen nå får tilgang på nettbrett. De skal nå brukes til spill.)

Som andre bibliotekarer trekker han også fram at de ikke har datamaskiner bygd for å kjøre spill, men i stedet er lagd for kontorarbeid.

- Når det er sagt, jeg vil forsøke å gjøre spillene tilgjengelig så langt som det er mulig, men det er en del hinder som ligger i veien for at det kan skje med det første, sier Jørgensen.

 

Tidsfrist og krevende it-systemer

Manglende datamaskiner for spilling er et gjengangstema hos de bibliotekarene vi har hatt kontakt med.

Bibliotekar Karen Birgitte Borud fra biblioteket i Verdal er klar på at de ønsker å ta i bruk ordningen, men er bekymret for at de ikke klarer å få tak i utstyr før tidsfristen for å laste ned spillene går ut. Nedlasting av spillene til mobiltelefoner og nettbrett kan nemlig kun gjøres i visse tidsperioder.

Det påpekes også utfordringer i forhold til aldersmerkingen til spillene og at it-systemene noen ganger er styrt av eksterne selskaper.

 

Kritikerroste «Teslagrad» skal
inn i bibliotekene.
17 norske spill er valgt ut

Enkelte biblioteker er imidlertid klare og både biblioteket i Fredrikstad og Deichmanske i Oslo skal allerede være i gang med å prøve ut ordningen.

Ifølge Kaja Hench Dyrlie har NFI vært klar over at det er store variasjoner når det gjelder utstyr i de forskjellige bibliotekene.

De 17 norske spillene som er valgt ut til å være med i innkjøpsordningen, er plukket ut av en komité bestående av spillkritiker Jon Cato Lorentzen samt en representant fra Deichmanske bibliotek og en fra Biblioteksentralen.

Titlene som per i dag inngår i ordningen er: «Ditt eventyr», «Elleville Elfrid», «Elleville Elfrids sommereventyr», «Elleville Elfrids vinterleker», «Gametracer», «Tainted Keep», «Vennebyen», «QuizDan», «Vinter i Blåfjell», «Bukkene Bruse», «Teslagrad», «Hokus Pokus Albert Åberg», «Drømmefall kapitler», «Kaptein Sabeltann på nye tokt», «Shadow Puppeteer», «Among the Sleep» og «Hogworld».

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3