Tilbyr et VR-gjensyn med avdøde venner og familie

– Blir gjort med respekt.

4. mai 2015 13:47
Oculus Rift.
(Foto: Jae C. Hong, Ap/Scanpix).

(PressFire.no): Virtual reality-brillene fra Sony, Samsung og Facebook-eide Oculus Rift er hittil bare på teststadiet.

Men disse har allerede gitt oss smakebiter på hvordan hjernen kan narres til å føle dybde – magasuget fra en berg-og-dalbane-tur eller nervepirrende haikamper føles ekte når du har slike briller fastspent.

De to australske utviklerne bak «Project Elysium» vil bruke denne VR-teknologien til noe annet. Hva med å gjenskape noen du er glad i et VR-miljø, familie eller nære venner som ikke lenger er i live?

Dette er idéen til barndomsvennene Nick Stavrou og Steve Koutsouliotas i selskapet Paranormal Games.

- Jeg lager jo egne verdener. Hvorfor skal
jeg ikke klare å gjenskape faren min,
sier en av utviklerne i videoen
du ser i denne saken.
- Jeg lager jo egne verdener. Hvorfor skal
jeg ikke klare å gjenskape faren min,
sier en av utviklerne i videoen
du ser i denne saken.

Felles sorg

 «Avskjeder». De skjer hver dag. Det er uunngåelig at vi må si et siste farvel og dessverre ikke får se vedkommende igjen. Men vi tilbyr et annet sted for å se denne personen en gang til, beskriver de konseptet sitt.

For å få dette til å bli en (virtuell) realitet, fôres bilder av vedkommende inn, og en 3D-gjengivelse av personen blir resultatet.

Både Stavrou og Koutsouliotas har mistet fedrene sine. Det var en slik felles sorg som gjorde at de ble enige om å lage dette.

De poengterer at dette ikke er et «spill», men er noe de tar veldig seriøst.

– Dette er et veldig alvorlig, hjertevarmt prosjekt med stor betydning for oss, og blir lagd med respekt, sier Stavrou til TechTimes.

En 3D-modell av Nick Stavrou.
(Foto: Paranormal Games).

Hyperrealisme

De har begge forståelse for at dette kan bli i sterkeste laget for enkelte. Derfor har de bestemt at de ikke vil gjenskape bilder av den avdøde med for mange detaljer og likhetstrekk.

 Vi jakter ikke etter realisme. I stedet beveger vi oss mer i retning av «hyperrealisme» hvor du alltid vil skjønne at dette dreier seg om virtual reality for å unngå misforståelser, sier Stavrou til bt.com.

Derfor har de lagd bakgrunner og miljøer med et drømmeaktig preg. Dette skal ikke minne for mye om omgivelser fra hverdagen eller situasjoner du forbinder med virkelige møter med den avdøde.

De to australske programutviklerne forteller at de har samarbeidet med fagpersoner spesialisert på sorg og sørgende.

Hver bruker kan tilpasse
omgivelser og miljøene.
(Foto: Paranormal Games).

Videre forklarer de til bt.com at det er nærmeste pårørende som eventuelt gir samtykke til at en person kan gjenskapes i dette programmet, kalt «Project Elysium».

De planlegger at et slikt gjensyn med en avdød person bare blir tilgjengelig i en bestemt periode.

Alternativ til fotoalbumet

Duoen understreker at hver opplevelse blir personlig og tilpasset hver enkelt bruker. Selskapet bak «Project Elysium» vil selv ikke bevare eller lagre en slik VR-minneopplevelse.

Det er ikke bare planer om at pårørende kan lage noe slikt posthumt, men en levende person kan også selv få lage et Elysium – for å etterlate sine nærmeste et slikt minne, hvis det går slik Stavrou og Koutsouliotas ønsker.

Stavrou sammenligner dette med en gravstøtte, et fotoalbum eller andre minner man har av personer som har gått bort.

– Målet vårt er å skape noe tilsvarende, så se for deg å ha et portrett eller en statue lagd av noen du er glad i. Vi gjør det samme, bare med VR, digitalt og større grad av interaksjon, sier han.

«Project Elysium» er for tiden en av deltagerne i et VR-talentprogram som skal pågå utover denne våren. (Video: Paranormal Games).

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3