Spillmessen Gigacon: Millionsprekk, konkurs og nå full forvirring rundt årets arrangement

17. april 2015 09:55

(Gamermag.no): Gamermag skrev tidligere i år at selskapet bak spill- og datasamlingen Gigacon hadde åpnet konkurs på grunn av milliongjeld og manglende betalingsevne etter fjorårets arrangement i Telenor Arena.

I en kjennelse datert 28. januar kom det frem at selskapet ikke var i stand til å dekke sine forpliktelser og at betalingsvanskene ikke var av en forbigående art.

Ifølge konkursåpningen fremgikk det at ledelsen, som i det originale selskapet kun sto oppført med Renato Mahmutagić, hadde opplyst om en ubetalt gjeld på 1,1 millioner kroner og at eiendelene var verdsatt til kun 50 000 kroner. Domstolen fant at begjæringen oppfylte flere av kravene til konkurslovens gjeldende paragrafer.

Renato Mahmutagić
(Foto: Sørlanet/Stian Klausen).

Likevel nytt arrangement

Tross konkursen og millionunderskuddet meldte Gigacon i et Facebook-innlegg før konkursåpningen at selskapet undergikk store endringer for å forberede seg til et nytt arrangement i 2015.

Der opplyste de blant annet om at det ville bli driftet av et nytt og sterkere selskap, men med samme hovedkjerne bak spakene.

– Gigacon går gjennom store endringer for øyeblikket og klargjør seg for året 2015. I det nye året vil Gigacon bli driftet av et nytt og sterkere selskap med enda flere ildsjeler og samme hovedkjerne bak, og det åpner dører og muligheter som tidligere var kun en visjon. Derfor ser vi ekstremt spent frem til dette fantastiske året, står det innlegget.

Restruktureringen av selskapet begynte trolig i fjor da Gigacon endret navn til Spillfestival AS i enhetsregisteret. Drøyt to uker senere ble det åpnet for konkurs. Før den tid ble imidlertid det nye selskapet, Gigacon Gamingfestival AS, stiftet og registrert med en utvidet liste over styremedlemmer.

Kjente ansikt

Med et nytt selskap etablert annonserte ledelsen at årets Gigacon vil finne sted mellom 1. og 4. oktober i Telenor Arena. Renato Mahmutagić står fortsatt oppført som styreleder, men hentet inn fire nye styremedlemmer i form av Christopher Collings, Thomas Borgvang, Martin Schrøder og Christian Stenberg Pettersen.

Collings og Borgvang er ikke ukjente navn i den norske underholdningsbransjen. De har i en årrekke jobbet med forskjellige konsepter, blant annet We Love The 90’s, og er heller ikke ukjente for konkursbegjæringer. Selskapet bak ble i 2012 tvangsoppløst grunnet manglende revisor og regnskaper, ifølge Dagens Næringsliv.

Collings ledet også det tidligere musikkutgiverselskapet Tribe Entertainment. I 2006 fikk det nye Gigacon-styremedlemmet en betinget fengselsdom på 60 dager grunnet regnskapsovertredelser. Selskapet skyldte 2,6 millioner kroner og gikk etter hvert konkurs, mens Collings ble ilagt konkurskarantene.

Gigacon 2014 (Foto: Gigacon/Facebook)
Gigacon 2014 (Foto: Gigacon/Facebook)

– Har ikke tro på Gigacon

Nå har Martin Schrøder og Christian Stenberg Pettersen valgt å selge seg ut av det nye selskapet. Sistnevnte begrunner valget med at han ikke tror årets arrangement kan avholdes innenfor forsvarlige rammer. Sammen med de to tidligere styremedlemmene følger en rekke andre lederfigurer.

Utgangen kommer etter tre måneder hos det nye selskapet. I tillegg til Pettersens overbevisning om at arrangementet ikke kan avholdes på en forsvarlig måte, skal en konflikt som preger arbeidsforholdet med styreleder Mahmutagić ha oppstått.

– Jeg trekker meg ut fordi jeg ikke har tro på at Gigacon 2015 kan gjennomføres innenfor forsvarlige rammer. Samtidig er min konflikt/uenighet med styreleder så stor at den vil være mer til skade enn til hjelp for å klare å gjennomføre Gigacon 2015, sier det tidligere styremedlemmet.

– Hva mener du med forsvarlige rammer? 

– Selskapet som arrangerte Gigacon i fjor gikk konkurs. Det er akseptabelt å gjøre en feil én gang, men jeg vil ikke gjenta feilen en gang til. Hvis jeg går god for å gjøre samme feil og gå konkurs igjen, vil jeg miste min tillit i miljøet.

– Årets Gigacon, da jeg fortsatt var en del av det, hadde for store utgifter og for liten forutsigbar inntekt til at det vil være forsvarlig å arrangeres, avslutter han.

Gigacon 2014 (Foto: Gigacon/Facebook)

– Spekulerer i egeninteresser

På spørsmål om hva konflikten har gått ut på, forteller Mahmutagić at det i forrige måned ble lagt frem en intern styrelederraport som kan ha bidratt til at de to tidligere styremedlemmene har meldt seg ut. Han sier også at det i etterkant kan vises til egeninteresser rundt et nytt arrangement, noe de også ser svært alvorlig på.

– Det kan ha noe sammenheng med et nytt arrangement som er på vei til Norge, som deres venner har hatt møte med, men det er bare spekulasjon. Vi har også fått informasjon om at det har blitt uttalt negativt samt gitt falske opplysninger og informasjon om Gigacon av enkelte deleiere mens de har vært aksjeeiere og hatt verv i styret.

– Hvorfor har flere ledere valgt å slå følge med de tidligere styremedlemmene?

Stiller seg uforstående

Pettersen kjenner seg ikke igjen i spekulasjonene til Mahmutagić om egeninteresser i et mulig nytt arrangement. Han understreker at han har valgt å selge seg ut av Gigacon på grunn av sin manglende tillit til årets utgave.

– Angående anklager om egeninteresse i et annet arrangement, så er det bare spekulasjoner. Jeg er ikke med på å arrangere noe nytt som vil kunne konkurrere mot Gigacon. Jeg har sluttet fordi jeg ikke har tro på et nytt Gigacon i 2015, sier han.

Skal være godt i gang med planleggingen

Til tross for lederflukten er Mahmutagic optimistisk foran årets arrangement i oktober. Han forteller at de vil satse på en noe mindre tilstelning, men med større og bedre planlagte turneringer. Selskapet vil holde en pressekonferanse i de kommende månedene for å avsløre flere detaljer.

– I fjor var jeg litt usikker på hvordan vi ville klare oss siden det var første gang, men i år er det ingen tvil. Årets arrangement vil være litt mindre og mye bedre gjennomført, og som vil ha enda større e-sportturneringer enn i fjor. Mer fokus på «gamerne og communitiet» samt bruke en Comic Con/PAX-inspirert modell, sier han.

– Hvem er involvert i driften av Gigacon nå?

– Jeg har jobbet i kulissene med det nye teamet i nesten fire måneder. Det nye teamet består hovedsakelig av fire kjernepersoner, alle med erfaring og tyngde fra spill og e-sportbransjen, med to hovedpersoner som står bak planleggingen der jeg er en av dem, sier Gigacon-grunnleggeren.

Full forvirring rundt tilholdssted

I kjølvannet av det originale selskapets konkurs fortalte Marcia Titley, salgs- og markedssjef hos Telenor Arena, i februar at de hadde en løpende dialog med Gigacons styremedlemmer om årets utgave, og hun forsikret da at Telenor Arena hadde stor tro på prosjektet.

– Vi har en regelmessig dialog med styremedlemmer i Gigacon, og vi synes det er et spennende prosjekt. Det gikk ikke helt etter planen i 2014, men vi har stor tro på prosjektet og endringer er gjort for å få til et vellykket arrangement for 2015. Om vi ikke hadde hatt tro på prosjektet hadde vi ikke gått videre med det, sa hun i februar.

Nå virker ting imidlertid til å ha endret seg. I en e-post til Gamermag skriver Titley fra Telenor Arena at arrangementet ikke vil finne sted i deres lokaler. Hun forteller at valget ble tatt for noen uker siden, og at grunnen skyldes de store endringene i selskapets ledelse.

Gamermag har i ettertid vært i kontakt med Mahmutagić og blir fortalt at de skal i et møte med Telenor Arena i løpet av den kommende uken. Han insisterer imidlertid på at arrangementet vil finne sted i lokalene på Fornebu.

Uendret syn på norsk e-sport

Salgs- og markedssjefen fortalte også i februar at Telenor Arena har stor tro på norsk e-sport. Selv om det nå er litt usikkerhet i luften forsikrer hun at det fortsatt er en sport de ønsker å se i Telenor Arena.

– Vi har ikke endret mening om e-sport. Det er en spennende sport som vi gjerne ønsker i Telenor Arena, sier hun.

Artikkelen har i tillegg vært publisert på e-sport-siden Gamermag.no.

Les flere saker hos Gamermag:
Verdensmesterskapet i «League of Legends» har fått dato og arena.
The Gathering reagerer på VGTV-reportasje.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3