Spielberg filmatiserer kultbok om dataspill

«Ready Player One» til lerretet.

26. mars 2015 14:12

(PressFire.no): I 2011 slapp forfatteren Ernest Cline boka «Ready Player One» en dystopisk thriller satt til år 2044, men hvor all handling foregår i en virtuell virkelighet basert på åttitallets dataspill og nerdete popkultur.

Boka ble raskt en snakkis i spillmiljøet, men fikk etter hvert også fotfeste i resten av litteraturverden.

Ernest Cline lagde en cocktail
med alt nerdete han elsket fra
80-tallet. (Foto: Forlaget).

Hyllest til alt som er fett

Forfatteren fortalte Dagbladet i 2011 at boka er en slags hyllest til alt han elsket som barn.

– Det ser ut som om timingen for boka er virkelig god, noe som er rart ettersom jeg begynte på den for nesten et tiår siden. Det tok meg så lang tid å få historien ned på papiret, og selge det inn til en forlegger.

– Hele tiden mens jeg skrev, virket det som om min generasjons nostalgi for 80-tallet bare fortsatte å vokse. Flaks for meg, sa Ernest Cline.

Dagbladets anmelder syntes det var overraskende underholdende å lese om åttitallets dataspill og tv-serier, men kritiserte også forfatteren for å være noe tynn når det kommer til litterære kvaliteter.

Nå kan Deadline melde at Steven Spielberg tar på seg oppdraget med å regissere filmen basert på science fiction-boka.

I et fiffig meta-tilfelle blir faktisk Spielberg og hans filmer på åttitallet nevnt ved flere anledninger i boka.

Perfekt i rollen, mener det
norske forlaget.
(Foto: Joel Ryan, Ap/Scanpix). 
Perfekt i rollen, mener det
norske forlaget.
(Foto: Joel Ryan, Ap/Scanpix). 

Spielberg får tyn i boka

Vendetta Forlag, som gir ut boka i Norge, mener boka er som skapt for en Spielberg på åttitallet. Pål Stokka, daglig leder i forlaget, forteller også at det er noen morsomme koblinger til Spielberg i boka:

«Indiana Jones 4» får så sykt mye pepper i boka. Og den neste filmen Spielberg skal gjøre, etter «Ready Player One», er «Indiana Jones 5». Hovedrollen i boka spår jo også dette, om jeg ikke husker feil, forteller Stokka til PressFire.

Foreløpig er ingen Hollywood-navn bekreftet til filmversjonen av «Ready Player One»Stokka spekulerer og fantaserer gjerne, og ønsker seg personlig Jesse Eisenberg i hovedrollen som Wade Watts, som han mener har de rette nerdete kvaliteten.  

Eisenberg fikk en Oscar-nominasjon for sin tolkning av Facebook-gründeren Mark Zuckerberg i David Fincher-filmen «The Social Network».

Ifølge Stokka har boka en skare med lidenskapelige fans, men ikke blitt fenomenet som de så for seg i 2011. De mener imidlertid at den har et enormt potensial.

Jeg tar det vel nesten for gitt at den blir enorm i 2016. Vi i Vandetta har jo diskutert filmatiseringen av denne boka i snart fem år.

Steven Spielberg.
(Foto: Jennifer Graylock, AP/Scanpix). 

Nytt og etterlengtet samarbeid

Den nye filmen markerer også det første samarbeidet mellom den Oscar-vinnende regissøren og Warner Bros. siden «A.I.» i 2001, noe Warner Bros. ifølge sjefen, Greg Silverman, skal ha ønsket seg i en årrekke.

Produksjonen skal etter planen starte etter at Spielberg er blitt ferdig med Roal Dahl-filmatiseringen «The BFG».

Spielberg er som kjent en entusiastisk spiller selv og har til og med vært involvert i utviklingen av flere spill.

Ikke bare var Spielbergs selskap, Dreamworks Interactive, med på produksjonen av spillet «Medal of Honor» (1999), men historien ble utviklet av Spielberg. Han stod også bak idéen til det klossete Wii-spillet «Boom Blox» (2008).

«»

Møttes under E.T.-utgraving

Filmmanuset basert på «Ready Player One» er det Zak Penn («X-Men: The Last Stand», «The Avengers») som nå jobber med, etter at han skal ha tatt over etter Cline og Eric Eason («A Better Life»).

Zak Penn traff på Ernest Cline i dokumentaren om utgravingen i New Mexico-ørkenen, på jakt etter det mytiske «E.T.»-spillet, «Atari: Game Over».

Trøbbel med rettigheter

Warner Bros. mener imidlertid at erfaringene rundt rettigheter til «The Lego Movie», hvor det er referanser til en rekke serier og merkenavn som ikke i utgangspunktet er i katalogen til Warner Bros, er gode å ta med seg til dette nye prosjektet.

Disney-filmen «Wreck-it Ralph» er bygget opp av dataspillreferanser, noe som viste seg å være en utfordring for produksjonen.

Spilleselskapene var veldig spesifikke. I en scene hvor Bowser drikker en kopp kaffe, var de veldig nøye rundt hvordan Bowser ville ha drukket kaffe, fortalte filmens produsent, Clark Spencer, om prosessen til themarysue.com.

Han avslører også at alle selskapene vet hvor høye alle spillfigurene faktisk er, noe som ble viktig når mange av dem skulle stå sammen i en scene. De skal ha vært nøyaktige helt ned til centimeterne.

FOTO (hovedbilde): Francois Mori, Ap/Scanpix.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3