Trekker «Dragon Age: Inquisition» fra det indiske markedet

Skyldes ikke homo-innholdet, insisterer EA.

18. november 2014 13:09

(PressFire.no): Denne uka er det seneste BioWare-eventyret ferdig og ute, og som vanlig fra denne kanten er det opp til spilleren selv hvordan man ønsker å leve ut de mer amorøse sidene til din rollefigur.

BioWare har vært tidlige ute med å modernisere måten du kan leve i et spillforhold på. Det har ofte heller ikke spilt noen rolle hvilket kjønn spillfiguren har i den sammenheng.

«Dragon Age: Inquistion» er ikke noe unntak. I tredjespillet i denne serien introduseres også en homofil spillfigur, Dorian.

«Obskøniteter»

«Inquisition» blir nå trukket fra salg i India, bekrefter Electronic Arts. Det har skapt oppstyr og spekulasjoner.

Enkelte har rapportert at indiske myndigheter har innført et forbud, eller at EA skal ha fått kalde føtter og derfor valgte å trekke spillet. Det har blitt dratt paralleller til spillets romantiske valgfrihet for å forsøke å forklare hvorfor India ikke får «Dragon Age: Inquistion».

For å unngå brudd på lokale innholdslover har EA trukket «Dragon Age: Inquistition» fra salg i India, og spillet er ikke lenger tilgjengelig for forhåndskjøp. Kunder som allerede har forhåndskjøpt spillet, vil bli kontaktet direkte og får pengene tilbake, sier EA i en uttalelse til Kotaku.

Spillselskapet understreker at dette ikke har sammenheng med spillromanser mellom to av samme kjønn, men gjelder en lokal lovgivning som favner over «obskøniteter».

NDTV Gadgets spurte distributøren av spillet i India, Pakistan og Bangladesh, Milestone Interactive, og de fortalte at årsaken i realiteten er homoseksualiteten eller «homofile sexscener», som NDTV gjengir.

Hva er egentlig problemet?

Electronic Arts går ikke i detaljer på hva det egentlig er ved spillet som har provosert lokale myndigheter i India, eller står i fare for å gjøre det, men sier til Kotaku at det er «irrelevant» at «Inquisition» har homofile spillfigurer eller lar spilleren innlede et forhold med en av samme kjønn.

Spillbloggen har selv forsøkt å gå lovverket litt i sømmene for å finne svaret på hva det er i dette rollespillet som er for kraftig kost for indiske myndigheter.

Ett problemområde kan dreie seg om parten som distribuerer eller utgir «obskønt» innhold. Det er en mer utsatt rolle, og markerer et skille sammenlignet med hva kunder eller forbrukere har lov å nyte i sitt private hjem.

EA selv peker mot sensurvedtektene fra USA, ESRB-beskrivelsen, for ytterligere bakgrunn i dette.

Kontroversiell homo-lov

India er et land som ligger langt bak for eksempel Norge når det gjelder rettigheter og aksept, også for homofile og lesbiske. En kontroversiell lov («section 377»), opprinnelig fjernet i 2009, ble for ett år siden gjeninnført, rapporterte Independent.

Loven er fra tiden under britisk styre, og stammer opprinnelig fra 1860. Høyesterett i India valgte å innlemme section 377 igjen – fire år etter loven ble vraket – i desember i fjor.

Det betyr at sex mellom to av samme kjønn er kriminalisert, og kan straffes med inntil ti år i fengsel.

Kotaku peker på at flere spill med lignende innhold som det nye «Dragon Age», med handling der homofili eller sex mellom personer av samme kjønn berøres, har vært utgitt i India nylig. Men ikke etter at loven som gjør det å leve som homofil i landet gjør at du risikerer ti år i fengsel, forfølgelse og trakassering ble introdusert igjen.

Andre BioWare-spill, «The Last of Us» og «Fable» er eksempler på spill som i større eller mindre grad inneholder slik tematikk – men ble utgitt før section 377 ble gjeninnført av høyesterett i India i desember 2013.

– 

Kontroversiell i enkelte kretser

David Gaider, manussjefen for «Dragon Age», gikk i sommer ut og fortalte at «Inquistion» får den første mannlige homofile spillfiguren BioWare har med i et spill.

 Dorian er homofil. Han er også den første åpent homofile figuren jeg har fått muligheten til å skrive inn, forklarte Gaider på «Dragon Age»-nettsidene i juli.

Jeg antar dette aspektet ved Dorian vil gjøre ham kontroversiell i enkelte kretser, men jeg var glad for å inkludere ham. Det gjorde jobben med å skrive Dorians historie til en veldig personlig opplevelse for meg, sa David Gaider, som selv er åpent homofil.

– Jeg håper det til syvende og sist vil bidra til å få ham til å virke som en fullt ut virkeliggjort figur.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3