Svenskene er best i Europa på spillutvikling

Scorer høyest i ny rapport.

8. juli 2014 14:11

(PressFire.no): For andre året på rad har arrangørene av GDC Europe målt temperaturen på bransjen.

Basert på en spørrerunde blant 400 spillutviklere og andre bransjefolk påmeldt til den europeiske Game Developers Conference senere i sommer, kom Sverige best ut.

Popularitetskåring

Det å være spillutvikler i Sverige er tydeligvis ikke så verst. De spurte mener nemlig den svenske spillbransjen er aller best i Europa.

Funnene er neppe av den vitenskapelige arten, men kan karakteriseres mer som en popularitetsmåling fra et tverrsnitt av den europeiske bransjen.

Sverige har de seneste åra slått seg opp og fram på det internasjonale markedet med blant annet braksuksessen «Minecraft», «Battlefield»-serien og er hovedsetet til King – utvikleren av «Candy Crush Saga».

Ferske «Wolfenstein: The New Order» er også fra våre naboer i øst, og neste år blir «Mad Max» fra Avalanche Studios i Stockholm ferdig.

Ubisofts prestisjeprosjekt, «The Division», utvikles i Malmö.

Det er enda mer som kommer fra söta bror: Electronic Arts har flyttet «Need for Speed»-hovedkvarteret til Göteborg, i tillegg til at EA DICE for tiden jobber med «Mirror’s Edge 2», har overoppsynet med «Battlefield Hardline» og det nye «Star Wars: Battlefront» kommer fra samme studio.

Nesten 2000 arbeidsplasser

En rapport fra Dataspelbranschen i 2013 viste at svenske spill omsatte for 3,7 milliarder kroner i 2012. En økning på 60 prosent sammenlignet med året før.

«Minecraft» omsatte alene for 1,5 milliarder kroner i 2012.

Veksten i Sverige betyr også flere arbeidsplasser. I 2012 hadde antallet økt med 30 prosent fra året før, til 1967 utviklerstillinger fordelt på 145 svenske spillstudioer.

Skattefordeler

Den ferske spørrerunden til GDC Europe peker på at England og Tyskland er forventet å bli europeisk midtpunkt for spillutviklere, og ta over tronen fra Sverige, i løpet av fem års tid.

Dette skyldes at de 400 spurte peker på gunstige skattefordeler i England.

Tyskland, Finland, Frankrike og Nederland følger på plassene bak når det gjelder slike stimulerende ordninger.

Canada er imidlertid i en internasjonal særstilling når det gjelder skattefordeler. Canada blir blant de spurte trukket fram som mønsterlandet i denne sammenheng, og er hovedårsaken til at landet fortsetter å tiltrekke seg talent både fra inn- og utland.

I forbindelse med forrige måneds store E3-spillmesse i Los Angeles, spurte vi DICE-sjef Karl-Magnus Troedsson hvorfor han tror det er så stor forskjell på den norske og svenske spillbransjen:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3