Iran-kritiske spillutviklere jobber under dekknavn

Frykter for familiens sikkerhet.

1. februar 2014 17:55

(PressFire.no): Utviklerne av spillet «Revolution 1979», som omhandler folkerevolusjonen i Iran på 70-tallet, føler seg nå truet og frykter for familiene.

Sjefen for spillet, Navid Khonsari, har tidligere blitt anklaget av hjemladet for å være en spion, og som følge har flere av de iranske utviklerne i studioet valgt å skjule seg bak dekknavn.

Kan ikke assosieres

En av de som har valgt å gå i dekning, er en animatør som går under dekknavnet Mr. Phoenix. 

Phoenix jobbet i det iranske militæret før han tok kontakt med Khonsari, som på den tiden jobbet på «Grand Theft Auto» hos Rockstar Games.

Khonsari fikk interesse for den unge mannen, som hadde lik bakgrunn som ham selv, og etter å ha jobbet sammen på et par grafiske noveller rekrutterte han Phoenix til å være med på utviklingen av hans eget spill: «1979 Revolution». 

«1979 Revolution» begynte som et folkefinansiert spill, men klarte ikke å nå målet. Studioet har siden klart å sikre seg investorer som har vært interessert i å se spillet realisert. Phoenix flyttet til USA for å være med på prosjektet, men bekymrer seg over familien i hjemlandet:

- Jeg er ikke sikker på om noen er ute etter meg, forklarer Phoenix ifølge spillnettsiden Kotaku.

- Men jeg må være forsiktig, ikke bare for min egen del, men for min families sikkerhet. Navid har vært i nyhetene, og om de assosierer meg med ham kan det bety trøbbel for familien min, sier Phoenix.

Phoenix er ikke ensom om å bruke et dekknavn i studioet. I tillegg til ham finnes det også en The Iceman og Navee Sande.

Dømt til døden

I 2011 ble en annen spillutvikler, Amir Mizra Hekmati, anklaget for spionasje og arrestert mens han var på ferie i Iran. Hekmati, som var amerikansk statsborger, ble dømt til døden. 

Hekmati er tidligere marinesoldat som siden har brukt tiden på å utvikle krigssimulatorspillet «Kuma\War», som blant annet lar spilleren sabotere iranske atomkraftverk, og figurerer Osama Bin Laden. Iranske myndigheter mente at Hekmati har skapt spillet på oppdrag fra CIA.

Hekmati har siden fått omgjort dødsdommen, men sitter fortsatt fengslet i Evin fengsel,  som siden 1979 har huset flere utenlandske fanger, der han venter på en ny omgang i retten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3