Norsk spill satser alle penga på genial vitenskapsmann og godt gammeldags håndverk

Spennende «Teslagrad» kommer straks.

4. desember 2013 15:41

(PressFire.no): Magasinene begynner å fylle seg opp for den norske spillbransjen, og Rain Games er blant studioene det settes størst lit til i disse dager.

Deres håndanimerte, tegneserieaktige plattformspill «Teslagrad» ble sikret en plass i Steam, verdens største spillbutikk, allerede før utgivelsen. Nå gjør gjengen seg klare for jomfruferden.

Fra den 13. desember av skal Nikola Tesla-inspirerte «Teslagrad» være ute til Windows, Mac og Linux. Beskjeden kommer fra bergensernes hjemmeside.

Bare begynnelsen

– Det er fantastisk å endelig stå klar med en utgivelse som skal selges over hele verden.«Teslagrad» er babyen vår, og det har vært vanskelig å endelig si seg ferdig, innrømmer daglig leder og spilldesigner i Rain, Peter Wingaard Meldahl, til PressFire. 

Meldahl slår fast at de har tatt seg god tid for å forsikre at det endelige produktet holder mål, og at det er fantastisk å endelig være klar med en utgivelse som skal «selges over hele verden». 

I første omgang kommer gåteløsingsspillet til kjempen Steam, men andre digitale spillbutikker følger visst tett etter.

– Videre skal vi jobbe med å få det ut på konsollene. Vi har lovet det til PlayStation 3 og 4, samt Vita og Wii U. Alle disse avtalene er på plass og selskapene bak konsollene har også forventninger til oss.

– Jeg håper utgivelsen går bra, så vi kan hjelpe til med å trekke opp norsk spillbransje.

De nye plattformene tilgodeses visst en gang i løpet av 2014. Kjernespillet der skal være identisk med pc-utgavene, men Rain leker nemlig med noen av maskinenes særtrekk.

Fjernspilling på PlayStation-maskinene og Wii Us ekstra skjerm, for eksempel.

– En del press

Det utgis få norske spill av betydelig størrelse, særlig i forhold til våre internasjonalt anerkjente naboer i Sverige, Danmark og Finland.

«Teslagrad» har til gjengjeld blitt framvist på ulike spillmesser, blant annet anerkjente GDC i San Francisco, og generelt mottatt mye oppmerksomhet fra nysgjerrige spillere.

Meldahl innrømmer at de sitter med et visst ansvar nå som utgivelsen står på trappene. 

– Det er uten tvil en del press. Jeg vet at det statlige mediainvesteringsfondet Fuzz, som har støttet oss helt fra begynnelsen, ser på hvordan det går med oss for å vurdere hvordan de skal investere i andre spill senere, røper han.

Kapteinen for skuta mener at klarsignalet for Steam-salg er uvurderlig viktig for dem, og kan være av stor hjelp. 

– Da Steam slapp den første store gruppen med 100 spill, hadde vi ligget som nummer én på Greenlight i flere uker. Vi håper folk husker oss nå som spillet skal utgis

Trangt marked

Det er likevel en kjennsgjerning at vestlendingene hiver seg inn i en sjanger som har vært svært populær de siste årene, særlig i indiekretser.

Gåteløsing fra plattformperspektiv har vært nøkkelelementer i braksuksesser som «Limbo», «Braid» og «Fez».

Meldahl anerkjenner at det er et tøft marked, men mener de har noen ess i ermet.

– Spillet byr på fri utforskning, håndtegnet kunststil og en historie fortalt med kun visuelle virkemidler. I tillegg er vi glade for at vi har fått magnetisme, selve grunnmekanikken, til å bli annerledes nok fra det folk er vant til og gøy å leke med.

Så gjenstår det å se om det er nok. Noen bergensk trolldom er Meldahl i hvert fall ikke med på at de kan lene seg på.

– Å gi ut på fredag den trettende og Luciadagen får være trolldom nok. Vi har faktisk vært litt heldige med at mange av spillene folk har ventet på har blitt utsatt til over jul. Kanskje det er bergensmagien som står oss bi med dette?

– Regnsesongen er uansett sesong for både spillutvikling og innekos med spilling, og her i denne byen kan vi trygt regne med at den vil vare helt til julaften, setter spillskaperen punktum.

Vi har tidligere gjort tatt en smugtitt på «Teslagrad». Nysgjerrige spillere kan også prøve en gratis demo. Spillet er delfinansiert av Norsk Filminstitutts utviklingstilskudd.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3