Verdensmesterskapet i dataspill er rett rundt hjørnet

Og du kan representere Norge.

3. september 2013 17:54

(PressFire.no): Electronic Sports World Cup er spillverdens svar på fotball-VM, og tiltrekker seg kremen av digitale utøvere i en rekke vidt forskjellige grener.

I år skal det knives i «Counter Strike: Global Offensive», «Dota 2», «Shootmania Storm», «Call of Duty: Black Ops 2», «FIFA 14» og «Trackmania 2: Stadium».

De norske kvalifiseringsrundene er rundt rundt hjørnet, åpne for norske statsborgere eller fastboende som føler at de rommer nok digitalt sprengstoff til å representere Norge i finalene i Paris fra 30. oktober til 3. november.

Tur til Paris

- ESWC er på sitt tiende år. Det gjør det til et av de få store internasjonale arrangementene som har klart å holde seg oppe i et lass av store som har falt av. 

- Det forsetter å være en av de mest prestisjetunge turneringene å delta i, utgreier Remy Bredesen fra Lions Esport Klubb til PressFire.

De styrer de norske kvalifiseringsrundene i samarbeid med ByLAN, et dataparty som braker løs i Bergen fra 4. til 7. oktober. 

Hvis du vil prøve å kvalifisere deg over internett, kan det gjøres via ESWC.no. Om du sleper med deg datamaskinen til ByLAN den 4. oktober klokken 18:00, vil det være en andre sjanse til å bli med i finalerundene derfra.

Vinnerne av begge formatene går videre til en endelig norsk finale på ByLAN fra 5. til 6. oktober.

Der skal en maestro kåres i henholdsvis «Counter-Strike: Go» på pc for både damer og herrer, «Trackmania 2» til pc og Xbox 360-utgaven av «Fifa 13» - altså deltar ikke nordmenn i alle grenene.

Færre spill i Norge

De som går seirende fra Bergen blir sendt til Paris på Lions Esports Klubbs regning. Der skal de kjempe i den prestisjetunge internasjonale finalen.

- Gjennom flere års samarbeid med eierne av ESWC holder vi nå lisensen i Norge. Vi ønsker å bidra til den norske e-sporten både i bredden og for eliten. Dette er vår måte å gi norske spillere litt ekstra på, forklarer Bredesen.

- Dere har færre kvalifiseringsspill enn hovedfinalen. Blant annet mangler giganter som «Dota 2» og «Call of Duty: Black Ops 2». Hvorfor det?

Vi har et krav om å dekke reise og opphold for alle vi sender til Paris. Derfor har vi brukt ekstra tid på hvilke spill vi ønsket å ta med. Valget har ikke vært lett, noen av våre favoritter er valgt bort fordi vi mener at det norske e-sport miljøet ikke er velutviklet nok i det aktuelle spillet.

- Det finnes en del gode norske spillere i dem, men veldig få helnorske organiserte lag som viser en god holdning og ønsker å gjøre mer for den norske e-sporten som helhet. Noen ganger ønsker vi også å la tvilen seire, derfor er også «FIFA» med i år. Vi håper alle deltagerne viser oss hvor grundig feil vi tok, oppfordrer sjefsorganisator Remy Bredesen.

Norsk fartsfantom

En av deltakerne under de norske kvalifieringsrundene er «Trackmania»-fartsfantomet Fredrik «Bergie» Bergmann.

Trønderen er en av de mest suksessrike norske esport-utøverne gjennom tidene.

Faktisk vant han ESWC i sin klasse i 2010. Siden har han kjørt bilspillet «Trackmania» på heltid for laget Team Dignitas.

- Å vinne betydde veldig mye. Ikke bare fikk jeg en mye høyere status innad i Team Dignitas, jeg fikk oppmerksomhet i media og familien min ble virkelig stolt over hva jeg hadde oppnådd.

- Ingen hadde trodd at jeg skulle vinne, inkludert meg selv, så det var litt av en opplevelse, mimrer han overfor PressFire.

Bergmann understreker at det krever hardtrening å lykkes på internasjonalt toppnivå.

Først og fremst må du være tålmodig, fordi suksess oppnås ikke over natta. Man må ville vinne til enhver tid, men samtidig lære av sine feil.

Bilspilleren finner også god hjelp i å være en del av en organisert klubb.

Team Dignitas har betydd utrolig mye for meg gjennom årene. At vi alltid har mange spillere som deltar på samme arrangement gjør det lettere å samarbeide, støtte hverandre og rett og slett ha det gøy sammen, er innsikten «Bergie» tilbyr.

Voksende norsk miljø

Arrangør Remy Bredesen synes nordmenn fortsatt stiller adskillig dårligere i konkurransespill enn for eksempel våre svenske naboer, men bedyrer at miljøet stadig blir bedre.

- Norsk e-sport har en lys fremtid. Det er kommet flere seriøse klubber, og alle bidrar på hver sin måte for å skape et sunt og godt spillmiljø.

Han trekker fram akkurat Fredrik Bergmann og «Starcraft II»-stjerneskuddet Jens «Snute» Aasgaard som gode profesjonelle bidragsytere til norsk kyberkjekling.

- [Årets turnering] blir tøffere enn noen gang, og flere verdensklassespillere kommer til å kvalifisere seg, men om jeg kommer meg gjennom den norske kvalifiseringen, satser jeg på å komme til verdensfinalene, krysser «Bergie» fingrene.

- Kvaliteten på det norske spillmiljøet er vokst seg kraftig de seneste årene, det er en kjempeglede å se, jubler Bredesen.

For ordens skyld kan det nevnes at også Olav «Creolophus» Undheim kom på andreplass i 2007-utgaven av ESWC. Han spilte Night Elf i «WarCraft III».

Toppbildet i denne saken tilhører ESWC, og er fra fjorårets arrangement.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3