Storbritannia får lovbindende aldersgrenser på spill

Salg til mindreårige straffes med opptil seks års fengsel.

3. august 2012 08:20

(PressFire.no): Storbritannia har inntil nylig hatt veiledende aldersgrenser på salg av videospill.

Det vil si at butikkene selv velger hvem de vil handle med, men at det ikke er mot loven å selge spill med for eksempel atten års aldersgrense til noen som er yngre.

På tirsdag tredde det britiske parlamentets «Video Recordings Regulations 2012» i kraft, og gjorde de såkalte PEGI-aldersgrensene til lov i Storbritannia, ifølge MCV UK.

- Viktig verktøy

- Dagens forenkling av vurderingssystemet gagner både industrien og forbrukerne, og sikrer at alle millionene spill som selges i Storbritannia ender opp hos publikummet de er ment for, hevder den britiske kulturministeren Ed Vaizey i en uttalelse via avisen The Guardian.

Tidligere gjorde både organisasjonen PEGI og det britiske klassifiseringsorganet BBFC aldersvurderinger av spill, og sistnevntes 15- og 18-årsgrenser har tidligere vært lov.

Nå er det kun PEGI-vurderingene, som også anvendes på blant annet norske spill, som skal være rådende i landet. De regulerer spillsalg helt ned til utgivelser med 12-årsgrense.

- Vi er veldig sikre på at eneretten til PEGI legger til rette for en klar og tydelig aldersmerking for foreldre, og blir et viktig verktøy for å forstå hvilke spill barn skal nyte, medgir Dr Jo Twist fra Association of UK Interactive Entertainment til Guardian.

- Viktig med bevisste foreldre

Her i Norge er det ingen lovpålagte aldersgrenser for kjøp og bruk av dataspill, men norske utsalgssteder benytter også PEGIs system for veiledning på spillemballasjen.

- Jeg mener det er viktig at foreldre er seg bevisst hvilket innhold barn og ungdom får tilgang til, og setter grenser for barna, forteller statssekretær i Kultudepartementet, Mina Gerhardsen, til PressFire.no.

Hun tror noen foreldre er mindre bevisste på innholdet i dataspill enn for eksempel kinofilmer, som har lovbindende aldersgrenser.

- Det er nok en del foreldre som ikke er like bevisste når de kjøper spill til barna, som de ville være om de for eksempel tok med ungene på kino eller kjøper en DVD-film, spekulerer hun, og fortsetter:

- Har vært diskutert

Statssekretæren forklarer at det ikke har vært fremlagt forslag om lovregulering av omsetning av dataspill i Norge, og at bransjen regulerer seg selv.

- I Norge er ikke dataspill regulert spesifikt i lov i dag, men det finnes lovparagrafer som regulerer omsetningen av dataspill i Norge. Dataspill som for eksempel innholder grov vold eller pornografi kan omfattes av staffeloven, forklarer hun.

Det kan med andre ord se ut til at norske aldersgrenser på dataspill forblir veiledende i overskuelig fremtid, selv om temaet diskuteres.

- Medietilsynet er kjent med at det har vært diskutert om det bør innføres sanksjoner for salg av dataspill til underårige, og da særlig salg av 18-årsspill til underårige, skriver seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet i en epost til PressFire.no.

De har tidligere utført målinger som viser at norske foreldre har sjokkerende dårlig innsikt i PEGI-merkingen. Om du trenger tørrtrening, er det mulig å få en gjennomgang i hvordan aldersvurderingen fungerer.

Samtidig er det viktig å være bevisst på at disse merkingene ikke sier noe om hvor utfordrende eller interessant spillet er for sluttbrukeren.

- En klassisk misforståelse som sannsynligvis henger igjen fra brett- og puslespill er at dette har noe med vanskelighetsgrad å gjøre, noe det ikke har. PEGI er en aldersanbefaling som først og fremst skal beskytte barn og unge mot upassende innhold, forklarer Medietilsynet i eposten.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3