(PressFire.no): På oppdrag for den norske spillutviklerorganisasjonen Produsentforeningen har Kristine Jørgensen og Jørgen Tharaldsen utført en undersøkelse om norsk spillutvikling.

Der kommer det frem at norske spillutviklere omsatte for over 200 millioner kroner i 2010. Det inkluderer ikke farsotter som «Wordfeud» eller Electronic Arts-eide Playfish, som begge har frastått fra å oppgi omsetningstall.

 

«The Secret World» fra Funcom
slippes i april.

Funcom størst

Det er spillgiganten Funcom som står for 51,3 prosent av den norske omsetningen, men har nesten halvert sitt kakestykke fra 2009 da de dro inn 90 prosent eller mer.

I tillegg vises det at norske spillutviklere skaper 775 jobber, hvor 353 av dem er i Norge. Men bare 15 prosent av de norske utviklerne er kvinner.

Den samme bransjen har årlig mottatt rundt ti millioner i støtte fra staten som forvaltes av Norsk filminstitutt. Men i høst kunne imidlertid kulturminister Anniken Huitfeldt avsløre at regjeringen vil øke støtten - først med fem millioner, og ytterlige fem millioner innen to år. Dermed dobles støtten totalt over en toårsperiode.

Tharaldsen sa da at økningen var veldig viktig for de norske utviklerne:

- Bransjen vår er 30 år gammel, men det har tatt tid å få aksept for den. Dette er en langvarig prosess, i dag synes jeg vi bare skal være takknemlige. Fem millioner er kanskje lite i forhold til film, men det er en ekstremt viktig økning for de av oss som lager spill i Norge, fortalte Jørgen Tharaldsen til PressFire om støtteøkningen.

Han ytret også ønske om at taket på 1,5 millioner per spill dobles til tre millioner.

 

50 nye spill

Ifølge den nye undersøkelsen er det over 50 norskutviklede spill som er planlagt for utgivelse i 2012, noe som skal være rekord i norsk sammenheng.

Kaja Hench Dyrlie (bildet), som jobber med å forvalte tilskuddet hos Norsk filminstitutt, har lest rapporten og mener støtten begynner å vise sin effekt:

- Vi ser nå at spillprosjektene i langt større grad faktisk kommer ut i markedet, og at det viser seg at folket vil ha dem. Nivået har hevet seg og miljøet vokser, forteller Dyrlie til PressFire.

De 13 millionene som ble tildelt norske spillproduksjoner i 2011 utgjorde likevel bare 3,3 prosent av tilskuddet til audiovisuelle medier (kilde: NFI). De resterende 373 millioner kronene gikk til film- og tv-produksjoner.

Foto toppbilde: «Mech Tactics» er under utvikling hos Art-Plant. 

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer