De amerikanske politikerne snur helt om

Begge de kontroversielle lovforslagene SOPA og PIPA skrinlegges, mens spillindustrien trekker støtteerklæringen.

21. januar 2012 00:13

(PressFire.no): Dagbladet og PressFire har allerede skrevet om SOPA og PIPA, de to lovforslagene som lenge så ut til å true ikke bare ytringsfriheten på internett, men kanskje så mye som grunnsteinene til det faktiske internettet selv.

Lovforslagene hadde gitt amerikanske myndigheter lov til å i praksis blokkere alle sider som hadde fremmet ulovlig nedlastning på hvilken som helst måte, og som en bieffekt hadde de som drev nettsidene kunne blitt satt ansvarlig for det brukerne hadde linket til i for eksempel kommentarfelt eller forumposter.

Spesielt hadde dette rammet sosiale nettverk som Facebook, Twitter, Google, YouTube og et utall andre større og mindre nettsider.

Etter den siste tids utvikling i saken har mange selskaper både vist sin avsky i form av black-outs og protester online, og også snudd om i saken. Blant annet Wikipedia og Mojang (gutta bak «Minecraft») hadde blokkert sine nettsider for å vise motstand.

- SOPA-nedtiden kostet oss 200 000 dollar i «tapt salg». Vi burde saksøke SOPA!, fleipet Minecraft-gründeren Markus Persson på Twitter.

Til sammen deltok over 115 000 nettsider i aksjonen, og det ser ut til å ha hjulpet.

Både PIPA og SOPA legges på hylla

For noen timer siden bestemte senatet i USA seg for å la være å stemme over det kontroversielle lovforslaget PIPA på ubestemt tid – noe som i praksis betyr at det renner ut i ingenting inntil et nytt forslag blir lagt frem.

I tillegg har Lamar Smith, som skrev utkastet til Representantenes Hus' (ikke senatets) versjon av PIPA, kalt SOPA, uttalt seg i en pressemelding i kveld:

- Det er tydelig at vi må revurdere hvordan vi har gått frem for å stanse tyveriene av amerikanske produkter, sier Smith, før han likevel slår fast:

- Online-tyveriene av amerikansk opphavsrett er ikke noe annerledes enn tyveri av produkter fra en butikk. Det er ulovlig, og loven burde gjelde både for butikkene og online.

Med det som bakgrunn har derfor også kongressen bestemt seg for å legge SOPA på hylla enn så lenge.

Selv Obama-administrasjonen gikk ut og sa at de ikke kan støtte et lovforslag som hindrer ytringsfriheten i det som kanskje har vært noe av de mest kontroversielle spørsmålene om internett på lang tid.

Spillbransjen snur på flisa de også

I etterkant av den ekstraordinære utsettelsen har en svært stor aktør i saken også bestemt seg for å ikke lenger stå bak det SOPA og PIPA ville innføre – spillindustrien, gjennom ESA, har i en uttalelse publisert på nett bestemt seg for å snu helt på flisa og ikke støtte lovforslaget.

ESA er en samleorganisasjon for mange av de største spillutviklerne i verden, inkludert Nintendo, Sony og Microsoft, selv om sistnevnte aktivt gikk ut for en stund siden og sa at de ikke ville ha noe med SOPA å gjøre.

- Selv om vi behøver å takle den trusselen som pågår mot vår industri, så har det kommet en del bekymringer mot andre konsekvenser lovforslaget ville hatt, sier organisasjonen i en pressemelding, som du kan lese mer om her.

- Derfor ber vi kongressen, Obama-regjeringen og andre involverte å heller fokusere energien på å ordne en løsning som balanserer både de kreative og teknologiske interessene.

Norske spillmedier vurderte å boikotte

Så sent som i går raste debatten i norske spillmedier om det ville være fornuftig å, som en samlet nasjon, å boikotte verdens viktigste spillmesse E3 som et tegn på solidaritet med amerikansk spillpresse.

E3 er arrangert av ESA direkte, og håpet var å skape internasjonal blest rundt SOPA-innvirkningen, men nå ser det ut til at det ikke lenger er nødvendig med en slik boikott.

En kan kanskje si at det er lett for ESA å snu ryggen til er allerede skrinlagt forslag, men det viser jo til en viss grad at også den bransjen lar seg påvirke av ekstern påvirkning. Så får vi se hva de sier dersom en eventuell ny utgave av forslagene blir lagt frem i fremtiden.

Her til lands har en del, som informatikkekspert Gisle Hannemyr, spurt seg hvorfor vi har viet det amerikanske forslaget så mye tid, når vår egen regjering ser ut til å legge til noen lignende restriksjoner, i det de kaller «Endringer i åndsverkloven - tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett».

Dette forslaget ble lagt frem i mai 2011, og høringsfristen gikk ut 30. september - forslaget ligger nå til behandling.

Det er likevel viktig å påpeke at dette forslaget ikke er like grandiost som SOPA og PIPA. Blant annet sier Medietilsynet selv at de ikke burde stå for siste ord om hvilke sider som skal sperres eller ikke.

Samtidig sier de at den ulovlige nedlastningen av for eksempel musikk minker når stadig nye og suksessfylte produkter som Wimp og Spotify blir mer fremtredende.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3