Måtte ty til et dataspill for å bevise IRA-angrep

Dokumentarblemme for ITV.

28. september 2011 10:38

Den britiske tv-stasjonen ITV hadde forberedt seg til premieren av sitt nye aktualitetsmagasin, Exposure. Toppsaken var sentrert rundt et eksklusivt filmklipp som angivelig viser IRA skyte ned et helikopter i 1988, med våpen som stammet fra Muammar Kadhafi.

Programmet utforsket forholdet mellom den tidligere libyske diktatoren og IRA (Den irske republikanske armé). Dette ble presentert på følgende måte mandag kveld:

- Med Kadhafis automatvåpen var det mulig å skyte ned et helikopter, slik terroristenes egne opptak fra 1988 viser. Dette var sikkerhetsstyrkenes største mareritt. Kanskje var dette et lykketreff, men for hæren og mannskapet, var én gang nok, fortalte kommentatoren.

Innrømmet glipp

I går måtte ledelsen i ITV innrømme at filmklippet som dannet ryggmargen i saken var hentet fra det taktiske skytespillet «Arma 2» fra 2009.

Årvåkne spillinteresserte fattet mistanke etter å ha sett innslaget, og tvang ITV til å innrømme glippen i går.

Fra ITV-hold hevder man at dette er en tabbe, ikke et forsøk på forfalskning. Tv-stasjonen sier autentiske opptak ved et uhell ble forvekslet med «Arma 2»-klippet, og at dette skyldes «menneskelig feil», skriver Daily Mail.

- Under redigeringsprosessen ble det korrekte klippet fra 1988-hendelsen ikke inkludert. I stedet ble annen film ved en feiltakelse valgt av produsentene, sier en talsmann fra ITV.

- Dette dreier seg om menneskelig svikt, og vi beklager.

- En bisarr form for anerkjennelse

Programmet ble umiddelbart tatt bort fra kanalens nettsider, men ITV lover at Exposure-programmet vil gjenoppstå - etter at man har fått gjort en ny redigeringsjobb.

Denne gang med riktig innhold, skriver The Guardian.

«Arma 2»-utvikleren Bohema Interactive stiller seg uforstående til hvordan en slik tabbe kunne begått, men klarer likevel å se det humoristiske i situasjonen.

- Vi ser på dette som en bisarr form for anerkjennelse når det gjelder graden av autentisitet du finner i våre spill, sier Marek Spanel hos Bohema Interactive til spillnettsiden Spong.

Selve hendelsen fra 1988 er reell, bekrefter General Sir John Wilsey i ITV-programmet. 

Dette klippet fra «Arma 2» er tilsvarende det ITV brukte deler av til sin dokumentar:


Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3