Terry (23) er helt blind - men elsker dataspill

Se ham spille «Abe's Exoddus».

22. februar 2011 10:45

Terry Garrett er en 23 år gammel amerikansk ingeniørstudent som setter pris på dataspill. Ikke noe rart i det - rent bortsett fra at Garrett også er 100 prosent blind på begge øynene.

Da han var tre måneder, fikk Garrett en rekke øyeproblemer legene ikke kunne forklare.

Fem år gammel mistet han synet på det ene øyet, og da han var ti år forsvant også synet på det andre. Ved siden av å spille gitar og trene karate, har heller ikke Garrett latt mangelen på syn stoppe ham fra å sette pris på det dataspillene har å by på.

- Broren min kjøpte «Abe's Oddyssee» da det først kom ut på PC. Da jeg hørte en figur i spillet si «hello, follow me» ble jeg interessert.

På det tidspunktet hadde jeg akkurat blitt blind, og hadde ikke utviklet de lytteegenskapene jeg bruker til å spille med nå, sier Garrett i et intervju med Oddworld.com.

Lytter etter kjennetegn

Broren fikk ham til å prøve spillet, men det var ikke lett for ham å forstå hva han skulle gjøre. Noe senere kjøpte broren «Abe's Exoddus» til PlayStation - og da satte Garrett seg ned og forsøkte for fullt.

Og takket være bedre trent hørsel, samt en stor dose tålmodighet, begynte han å klare seg lengre og lengre. I løpet av en måned hadde han spilt gjennom det.

- Noe av det første jeg gjør når jeg spiller et nytt dataspill, er å få noen til å forklare menyene for meg. Så finner jeg en gjennomgang av spillet, enten i tekstform eller videoform på YouTube, så jeg kan få en idé om hva slags spill det er - om det er 2D eller 3D, samt hva slags omgivelser jeg vil være i, så jeg vet hva jeg skal lytte til, sier Garrett.

Og det er nettopp takket være lydene i spillene at Garrett klarer å komme seg helskinnet gjennom brettene.



- Jeg lytter etter lydkjennemerker som fotsteg, at jeg dytter mot en vegg, hva slags lyder hovedfiguren og fiendene lager. I tillegg er det lyder fra omgivelsene, som vann som renner, at fotsteg går fra gress til jord.

Må ha hurtiglagring

Når han når områder med puslespill, som han setter stor pris på «fordi man får muligheten til å tenke», blir det ofte brått verre. Spesielt i 3D-spill, der lydene ikke gir ham noe pekepinn på hva han skal gjøre.

- I «Abe's Exoddus» trengte jeg ikke hjelp fra noe guide, takket være at spillet er i 2D og har et avansert lyddesign. Et annet element jeg elsker ved spillet er at du kan hurtiglagre spillet når som helst, sier Garrett.

Nettopp det å kunne lagre spillene akkurat der han selv vil, gjør at Garrett har klart å spille spillserier som «The Legend of Zelda» via bruk av emulatorer (han understreker at han eier originalspillene). Disse emulatorene gjenskaper hele den originale spillopplevelsen, men tillater også at man kan lagre spillet når man selv vil.

- Jeg har et godt utviklet «indre øye». Straks jeg vet hva et område inneholder, og hvordan ting står i forhold til hverandre, kan jeg lage et bilde over hva skjer foran meg bare gjennom lyd, selv i 3D-spill, sier Garrett.



Av andre spill han har setter pris på, finner man «Metroid», «Metal Gear Solid» og «Mario»-serien - men ikke alle av disse spillene har så godt lyddesign at de lar Garrett spille gjennom dem.

Både «Abe's Oddyssee» og «Oddworld: Stranger’s Wrath» kommer forøvrig i nyoppussede HD-utgaver - sistnevnte allerede til påske.

Her kan du høre intervjuet med Terry Garrett - og ikke minst se ham spille:

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3