Spillorganisasjoner stiller seg kritisk til dataspillavhengighet som diagnose

Sier det kan få implikasjoner for helsevesener verden over.

19. juni 2018 13:36

(PressFire.no): Det ble nylig klart at «dataspillavhengighet» er med som en offisiell diagnose hos Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin nyeste internasjonale klassifisering av sykdommer (ICD-11).

Dette er den første gangen dataspill blir nevnt i en slik klassifisering.

Les også: Norske forskere helt uenige om «dataspillavhengighet» som diagnose.

Nå har en rekke spillinteresseorganer gått sammen og gitt ut en samlet melding som kritiserer Verdens Helseorganisasjon for å gjøre «dataspillavhengiget» til en diagnose.

UKIEESAEGDFIESAESACIGEAISFEKGAMES og UBV&G har alle signert en uttalelse som sier spill nytes av over to milliarder mennesker verden over, og at verdien spill har som «undervisning, terapi og rekreasjon» er bredt akseptert.

- Vi er derfor bekymret av at «dataspillavhengighet» fortsatt er med i WHOs ICD-11, til tross for en betydelig motstand fra det medisinske og vitenskapelige samfunnet. Bevisene lagt til grunn for inklusjonen er fortsatt omstridt og ikke konkluderende.

- Vi håper WHO vil revurdere de økende bevisene de har fått før de inkluderer «dataspillavhengighet» i sin endelige versjon av ICD-11, som skal godkjennes neste år.

Organisasjonene sier de at stegene som nå tas kan få «grunnløse implikasjoner for helsevesener verden over», og påpeker at debatten rundt ICD-11 ikke er over enda.

ICD-11-innholdet ble ferdigstilt i går, men skal godkjennes av styret i januar 2019, før det så blir forelagt den årlige helsekonferansen World Health Assembly (WHA) i mai 2019. Om den også godkjennes der vil den bli implementert og tatt i bruk av de 194 medlemslandene innen 1. januar 2022.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3