Spanske myndigheter varsler større satsing på spill

Gir 63 millioner kroner til indieutviklere.

15. januar 2018 13:07

(PressFire.no): Spanske myndigheter setter av 63 millioner kroner i året til indiespillselskaper, kunne interesseorganet DEV kunngjøre under en konferanse før helga.

Bransjen i landet gikk øyensynlig på en smell da minister Álvaro Nadal varslet et kutt på omtrent 20 millioner kroner i EU-midler som tidligere hadde gått til samme formål, men så viste det seg at det heller erstattes med et bedre alternativ.

Pengene er øremerket selskaper som omsetter for mindre enn 20 millioner kroner i året, og hvert selskap – som må ha vært i drift i minst seks måneder – kan maks få halvannen million kroner.

Det hele er et initiativ som kommer samtidig med en rapport som slår fast at bransjen i landet har mange selskaper som ikke tjener penger. 30 selskaper stengte dørene i 2017, mens 90 selskaper ikke har gått i pluss enda.

Rapporten sier videre at det er liten vilje til investering fra private aktører, som helst vil legge pengene i mer etablerte selskaper.

Likevel er det en stor økonomi i spansk spillindustri. Landet hadde i 2017 hele 450 registrerte selskaper som omsatte for 6 milliarder kroner. Det er en økning i omsetning på 21 prosent.

De to kanskje mest aktuelle utviklerne fra landet er Tequila Works («RIME») og Mercury Steam («Samus Returns»).

Det spanske pushet mot spillutvikling kommer samtidig som det norske interesseorganet Virke ønsker en større pott også til norske spill. Under Spillprisen 2017 ble det klart at de jobber mot 50 millioner kroner i støtte via Filmfondet.

I dag mottar norske spill omtrent 19 millioner kroner i utviklingsstøtte, og det er få endringer å skimte i statsbudsjettet i positiv retning. Fem millioner er derimot satt av til utgivelse av norske spill via prosjektet «Spill ut i verden». Etter det PressFire vet er det optimisme på Stortinget for at denne potten vil økes med ytterligere fem millioner kroner.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3