Valve vurderer å flytte megaturneringen «The International» ut av USA

Om Trumps innreiseforbud blir stående.

10. februar 2017 12:21

(PressFire.no): Da president Donald Trump signerte den nå beryktede hastelovgivningen som bannlyste folk fra syv muslimske land for innreise i USA, var det klart det måtte bli bråk.

Så også for spillindustrien. Vi har skrevet litt om vanskelighetene e-sportspillere har hatt det med å delta i turneringer i USA, takket være delt statsborgerskap, der også den norske «Street Fighter»-spilleren Phenom er berørt.

Spillselskaper verden over har også uttrykt sin misnøye med den kontroversielle blokkeringen.

Nå har riktignok retten i USA midlertidig stoppet presidentens planer, men det er dermed ikke sagt at disse ikke kan gjeninnføres i etterkant. Det vil eventuelt høyere instanser i landet ta stilling til etter hvert.

Valve møtte pressen i natt, norsk tid.
(Foto: PC Gamer)

Flere «Dota»-spillere berøres

Nå sier også Valve at de kan komme til å legge den største e-sportbegivenheten av de alle, «Dota 2»-turneringen The International, utenfor USAs landegrenser, dersom de må.

- Vi skal kjøre eventet uansett hva som skjer, sier Erik Johnson i Valve under et pressemøte med PC Gamer.

- Ideellt sett kjører vi det her i Seattle, fordi det har så mange fordeler å ha det tett på kontorene våre. Men det skal skje uansett, så ja – om det blir for vanskelig, så finner vi en måte å løse det på.

Valve følger striden mellom Trump og rettene med falkeblikk. Flere «Dota 2»-spillere som kan være aktuell for The International 2017 står i fare for å slite med å delta:

Digital Chaos-spiller Aliwi «w33» Omar, som tok sølv under fjorårets The International er riktignok for tiden i USA, men vil ikke kunne komme tilbake til landet dersom innreiseforbudet blir stående. Han er oppvokst i Romania, men ble født i Syria. 

Aliwi «w33» Omar
Aliwi «w33» Omar

Ikke første gang

Også tidligere har det vært trøbbel for «Dota 2»-spillere å komme seg inn i landet. Da TI skulle gå av stabelen i 2014, var det lagene CIS-Game og Arrow Gaming som slet med å få visum. Grunnen var rett og slett at e-sport var såpass nytt.

- Om du er en operasanger, er det ganske enkelt å få et arbeidsvisum. Departementet skjønner liksom hvem disse folkene er. Om du har vunnet en nobelpris, så vet de litt om deg.

Men med e-sport er det ikke så enkelt. Arrow greide til slutt, etter fire runder i systemet, å få gyldige visumer til sine spillere, mens CIS måtte bli hjemme – og mistet muligheten for å vinne svært mye penger.

Alle slike vanskeligheter med å skaffe visum til spillere påvirker Valve, men de har også selv fått føle Trumps innreiseforbud på kroppen, ettersom det har påvirket både ansettelser og folk som allerede jobber i selskapet.

- Vi har folk som jobber for Valve som ikke kan dra hjem, sier Valve-grunnlegger Gabe Newell.

- De kan ikke forlate landet. Så om det er noe som foregår i utlandet, så må vi si ‘Vent, de kan ikke reise, fordi da kommer de seg ikke tilbake igjen’. Så det er et problem. Ikke bare for fremtidige ansatte, men også for faktiske ansatte i dag.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3