På fredag begynner tidenes største spillstreik

Kan påvirke spill fra EA, Activision og Rockstar Games.

18. oktober 2016 13:59
Ikke bare-bare å lage animasjoner mer.

(PressFire.no): Skuespillere i en rekke spill har nå sett seg kraftig lei på at spillselskaper tar tjenestene deres for gitt, og etter atten måneder med forhandlinger (!) rundt en ny Interactive Media Agreement uten enighet er det nå duket for storstilt streik.

Det er fagforeningen SAG-AFTRA som i lang tid har prøvd å få en rekke spillselskaper til å bli med på en ny generell avtale for området, etter at den gamle kontrakten gikk ut i februar i fjor.

Denne ble først ført i pennen på midten av nittitallet, og det er ikke vanskelig å tenke seg at mye har skjedd innenfor spillindustrien siden den gang – kanskje spesielt for denne delen av bransjen.

Etter flere forhandlingsrunder står partene fortsatt langt fra hverandre, og nå varsler foreningen at dennes 160 000 medlemmer tas ut i streik fra og med førstkommende fredag. Det er kun spill som påvirkes av streiken.

Flere stemmeskuespillere
har uttrykt sin støtte.
Flere stemmeskuespillere
har uttrykt sin støtte.

Vil ha bedre betalt dersom spill gjør det bra

De har også lagt ut fire områder de ønsker forbedrede vilkår til:

 Foreningen ønsker forbedrede vilkår innenfor fire punkter, som de forklarer mer i dybden her.

Etterbetaling for spill som blir en stor suksess, der det ønskes en utbetaling på omtrent 3300 dollar for hver andre million eksemplarer spillet selger, med et tak på åtte millioner solgte. I dag får stemme- og andre skuespillere bare én betaling, uavhengig av hvor mye spillet tjener.

- Sannheten er at bonuser ikke er uvanlig i spillindustrien. I 2014 fikk Activision-sjefen en bonus på 3,97 millioner dollar, og EAs styreleder fikk 1,5 millioner. Vi applauderer deres suksess, og vi mener at våre medlemmers innsats også fortjener en bonus.

Bedre arbeidsvilkår ved krevende arbeid for stemmeskuespillere. I dag er en opptaksøkt på fire timer, og ved krevende arbeid som inkluderer mye roping, tilvridde stemmer og generelt ting som tærer på stemmebåndene ønsker foreningen at det begrenses til to timer.

- Skuespillere har fortalt at de har opplevd å besvime, fått blodsmak i munnen, kastet opp eller mistet stemmen helt i opptil flere uker, skriver foreningen på sine nettsider.

Mer åpenhet og sikkerhet

Det kreves også at det skal være stuntkoordinatorer ved alle motion capture-seanser, da flere har rapportert at de blir bedt om å gjøre ting som potensielt kan være farlig.

SAG-AFTRA skriver om et spesifikt eksempel der en skuespiller ble skadd under en seanse der han ble dratt hardt gjennom et rom med en kabel for å fange opp bevegelsene. Det var ingen som hadde ansvaret for sikkerheten hans, og han ble sykemeldt i lang tid.

- Stuntkoordinatorer kan i tillegg også hjelpe skuespillerne for å gjøre bedre slåssesekvenser og stunt skikkelig, slik at de ser mer realistisk ut i spillet.

Til slutt ønsker de mer info om hva de skal være med på.

- Vi har hørt historier om skuespillere som kommer inn og blir bedt om å – uten å bli informert først – lage innhold som simulerer sex-scener eller rasistiske utsagn. Dette blir potensielt heftet ved skuespillerens navn i all fremtid.

- Det er ingen som ville jobbet på et tv-program eller en film uten å først vite hvilken rolle du skal ha.

Foreningen ønsker mer informasjon for at medlemmene skal kunne ta valget før en audition, slik at de ikke trenger å få ubehagelige oppgaver etter de kommer på jobb.

Foreningsmedlemmer godt utbredt

På sine nettsider legger SAG-AFTRA ut flere problemstillinger ved at industrien kjører et cowboy-løp. De sier også at personer som ikke er med i fagforeningen også vil dra nytte av bedre vilkår.

De melder også om bred støtte fra de andre foreningene innenfor tv, film og radio.

Motargumentene mot en streik skal være at bare 20 prosent av alle spill benytter seg av skuespillere knyttet til foreningen, og at det dermed er en ubrukelig streik.

Dette mener SAG-AFTRA er feil, og at de 20 prosentene bare stemmer dersom du tar med samtlige spill produsert – også de uten arbeid fra skuespillere overhodet – og mobilspill.

Motforslag skaper furore

Spillselskapene, som har slått seg sammen i saken, har også kommet med en rekke oppsiktsvekkende krav som en del av sin «løsning» på konflikten.

De ønsker på sin side å kunne bøtelegge skuespillere de mener ikke yter maks innsats, eller dersom de ikke er «oppmerksomme på sin del av jobben».

I tillegg vil de pålegge SAG-AFTRA å utestenge alle skuespillere og managementer som velger å ikke komme på en audition til et av deres spill. Med andre ord vil de ha samtlige foreningstilknyttede på samtlige auditioner.

Ikke bare skal de utestenges, men også få bøter på inntil 100 000 dollar fra spillselskapet.

Forhandler enda

Streiken starter altså på fredag dersom ingenting skjer i mellomtiden, og vil potensielt påvirke alle spill som produseres fremover av EA, Activision, Disney, Insomniac, Take-Two og Warner Bros. – blant flere.

Siden kontrakten gikk ut i februar 2015 (og dermed har vært løpende inntil en streik starter), vil streiken berøre alle spill som startet produksjon etter dette. Kontrakten gir rom for en streik etter utløp dersom en ny kontrakt ikke er blitt inngått.

Foreningen har bedt sine medlemmer holde tilbake alt arbeid og rettigheter til dette arbeidet, uten at vi helt har fått på det rene om det betyr at de kan holde igjen allerede innspilt materiale.

Partene møtes til nye forhandlinger frem mot streiketidspunktet.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3