Nvidia-grafikkort blir eksklusive til Windows 10

Giga-avtale mellom Microsoft og Nvidia har fått utviklere og brukere til å rase.

1. april 2013 14:03

(PressFire.no): At den nye spillplattformen til Microsoft på Windows 10 har vært under hard skyts er ikke en hemmelighet. UWP – Universal Windows Platform – skal etter sigende låse vekk features for spillutviklere om de ikke går med på strenge krav for å være med på Windows Store.

Windows Store er tett integrert i Windows 10, og blant annet Epic Games-sjef Tim Sweeney har gått hardt ut mot det han mener er et alt for lukket system.

- Dette er noe jeg håpet jeg aldri måtte skrive, forteller grunnleggeren av Epic Games, Tim Sweeney i en kommentar publisert i The Guardian.

Men nå kommer det enda hardere «krav» fra Microsoft, som har inngått en enorm avtale med GPU-produsenten Nvidia om fremtidige spill på sin plattform.

«GeForce Experience»-programmet
blir også Windows 10-eksklusivt.

Eksklusivitet til Windows 10

I en pressemelding utsendt i natt norsk tid annonserer Microsoft og Nvidia at alle fremtidige skjermkort produsert av Nvidia kun vil kjøre Windows 10-sertifiserte pc-spill, hvilket også betyr kun spill utgitt i Windows Store.

Dette gjelder fra og med de nye GeForce GTX 1080 (navnet er enda ikke satt i stein) som er forventet å erstatte toppkortene Titan X i løpet av året.

Pressemeldingen hinter også om at eldre kort fra og med GeForce GTX 670 til 980ti også vil berøres på en eller annen måte, muligens med eksklusivitet for nyere drivere via DirectX 12, som allerede er bekreftet å være eksklusivt til Windows 10.

Altså må du belage deg på AMD-kort i fremtiden om du skulle ønske å holde deg unna Microsofts nyeste operativsystem. Et av insentivene for å få deg over til Windows 10 vil være ti prosent rabatt på alle spill i Windows Store frem til 31. mars 2017.

The New York Observer og finansavisen BizInquirer.net spekulerer i at avtalen er verd i overkant av hele 22 milliarder dollar, eller nesten 182 milliarder norske kroner.

Epic-sjef Tim Sweeney er ikke fornøyd
(Foto: Twitter.com)
Epic-sjef Tim Sweeney er ikke fornøyd
(Foto: Twitter.com)

Sinte brukere

Dette er et mildt sagt kontroversielt grep, og som selvfølgelig har skapt furore på nettet. Alt fra Microsoft-sjef Satya Nadella til Xbox-ansvarlige Phil Spencer blir angrepet av skuffede og sinte fans over avgjørelsen, mens

- Galskap av Microsoft og Nvidia, som ikke bare bremser utviklingen, men som også pisser fansen i fjeset, tordner Tim Sweeney på Twitter.

Andre er hakket kvassere i uttalelsen, for eksempel Giant Bombs Jeff Gerstmann, som kaller avgjørelsen «A fucking disgrace, and the end of Nvidia».

Nvidias finske markedssjef Tommy Sëhyne har tatt til orde for å forsvare avgjørelsen, og sier dette «vil sikre fremtiden til Nvidia og styrke posisjonen til Microsoft innenfor spillmarkedet».

«Minecraft»-skaper Markus Persson, også kjent under kallenavnet Notch, responderte med det enkle ordet «lol.».

Vi har kontaktet både Microsoft og Nvidias nordiske kontorer for en kommentar, og kommer tilbake med mer info så snart som mulig.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3