Studenter har gjenskapt Oslo rundt 1300-tallet i «Minecraft»

– Vi står i et kaotisk rom av uante muligheter.

25. november 2015 11:15

(PressFire.no): Når historiestudentene ved Universitetet i Oslo tok særemnet «Oslo i Middelalderen» ble nok ikke opplegget helt som de så for seg.

Universitetslektor John McNicol hadde planer som ikke var av den tradisjonelle sorten.

De har nå gjenskapt Oslo anno 1300-tallet i dataspillet «Minecraft» - i riktig størrelsesforhold og inkludert Mariakirken, Kongsgården, Nikolaikirken, Clemenskirken, Hallvardskatedralen, Bispeborgen, Olavsklosteret og Korskirken.

Slik kan Hallvardskatedralen
ha sett ut i middelalderen, ifølge studentene ved UiO.

Målte Middelalderparken

– «Minecraft» har vært verdens mest populære spill de siste fem årene, og det er ganske enkelt å lære seg. Etter at jeg hadde funnet ut at det finnes en egen versjon for utdanning, leide jeg serverplass hos Minecraft Education og kjøpte 60 lisenser til studentene, forteller McNicol på nettsidene til Universitetet i Oslo.

I prosessen har elevene vært i Middelalderparken, som har blitt kjent for å tidligere huse Øyafestivalen, for å ta mål av ruinene og se på materialer.

De skal videre ha søkt i historiebøker og dokumentasjon for å finne ut hvordan bygningene så ut, men det er ikke alt det er mulig å finne ut av. Derfor har elvene tatt seg noen friheter – noen basert på egen tolkning og andre basert på sannsynlighet – basert på andre bygninger som fortsatt står.

– Vi står i et kaotisk rom av uante muligheter

McNicol tror de er det første universitetet som har bruke «Minecraft» i undervisningen, og han har stor tro på dataspill som verktøy:

– Verdens lærere står ikke lenger på dørterskelen til bruk av digitale verktøy. Vi har skrittet over terskelen og står i et kaotisk rom med uante muligheter. Ved å bruke «Minecraft» tror jeg studentene får en mer direkte følelse av Oslos tid og rom på 1300-tallet, sier han og fortsetter:

Populært verktøy

«Minecraft» i skolesammenheng har vært økende i Norge og flere skoler har tatt i bruk spillet.

Lektor på Ringstabekk ungdomsskole, Øystein Imsen, har brukt «Minecraft» i skolen i flere år. I 2013 fikk klasse 9a rett og slett karakter i «Minecraft».

Dataspill i skolen var nylig også tema når Bergen huset konferansen Dataspill og koding i skolen.

I tillegg har kartografer tatt i bruk spillet når de har gjenskapt både Storbritannia og Danmark.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3