Tidligere finansmann og «Call of Duty»-veteran satser på norske spill

– Riktig timing.

2. november 2015 10:19

BERGEN (PressFire.no): Forrige onsdag ble et nytt selskap som skal fokusere på å gi ut norske spill offentliggjort under en seanse på Bergen Offentlige Bibliotek.

Det norske utgiveren Snow Cannon Games tar sikte på å hjelpe utviklere som de selv kaller «underserved», altså mindre utviklerstudioer som har vanskelig å nå fram i spillmarkedet.

Espen Askvik.
(Foto: Kenneth Flage / PressFire.no).
– Riktig timing

Digitale markedsplasser som Steam og utviklerverktøy som Unity har senket barrieren for å gi ut spill, som har ført til en eksplosiv vekst i antall spillutviklere.

Samtidig har utgiversiden stått på stedet hvil.

– Så da tror jeg at timingen for å gjøre dette er god. Det er veldig mange spill ute i markedet nå, og det er veldig mange av dem som ikke får hjelp av utgivere, sier leder og eier for Snow Cannon, Espen Askvik.

Askvik var tidligere finans- og porteføljeforvalter i Orkla. De siste ti årene har han derimot jobbet som entreprenør, hvor han blant annet startet Mobiletech.

Med seg på laget har han tidligere leder for Gamedev Norway, Linn Søvig, IndieGameGirl-skaper Emmy Jonassen, Demetri Detsaridis som tidligere har jobbet for Zynga, Gameloft og DC Comics, EEDAR-grunnlegger Geoffrey Zatkin og James Portnow.

I første omgang ser det ut som Snow Cannon Games vil konsentrere seg om norske spillutviklerne. Men de har ambisjoner om å bli en global indie-utgiver.

Snow Cannon Games satser
på norske spill.
Snow Cannon Games satser
på norske spill.

Norge henger etter

Mens svensk og finsk spillindustri har hatt en eventyrlig vekst de siste åra har norsk spillindustri stort sett holdt seg i bakgrunnen.

De siste åra har det derimot kommet en rekke interessante norske spill, som «Among the Sleep», «Shiftlings», «Drømmefall Kapitler», «Funrun» og «Teslagrad».

Men de gigantiske økonomiske suksessene har latt vente på seg, og i hvert fall ingenting i nærheten av svenske «Battlefield» og «Candy Crush» eller finske «Clash of Clans» og «Angry Birds».

Les også: Rekordmange norske spill nominert til prestisjepris.

Amerikaneren James Portnow, kjent fra serien Extra Credits og som har jobbet med alt fra «Call of Duty» til «Farmville», bodde i tre måneder i Norge sist høst for å hjelpe norsk spillindustri på bena.

Etter besøket var det nettopp mangelen på en dedikert spillutgiver han mente manglet her. Nå er han tilbake som en av initiativtagerne bak den første norske spillutgiveren.

«Shadow Puppeteer» er først ut.

«Shadow Puppeteer» til Wii U

Det første spillet Snow Cannon Games jobber med er det norskutviklede «Shadow Puppeteer». Sarepta Studio publiserte selv spillet til pc gjennom Steam, men det ble ikke en stor suksess der.

– Det fikk dessverre en tøff mottakelse av markedet da det ble lansert på Steam, hvor kanskje en del ting ikke ble gjort grundig nok i forhold til kontrollerne og for å få tingene til å stemme. Dette er et spill vi er stolt og glad for nå å kunne gi ut, da det har imponerende kunstneriske kvaliteter og er et utrolig spennende og engasjerende spill, sier Askvik.

I anmeldelsen her på PressFire fikk spillet blant annet trekk nettopp for at det virket uferdig, og hadde et seigt kontrollsystem.

– Tidlig negativ kritikk fra brukere er veldig vanskelig å håndtere. Så selv om tingene de fikk kritikk for er fikset for lenge siden, har spillet fått en ufortjent dårlig mottakelse på Steam.

Snow Cannon Games vil nå lansere spillet for Sarepta på Nintendos Wii U-konsoll, som Askvik mener passer spillet godt.

– Spillet er helt ideelt for konsoller, så vi er veldig spent på denne lanseringen.

Kommer parallelt med satsning fra Innovasjon Norge

I august kom nyheten om at Innovasjon Norge og Kulturdepartementet går sammen i et spleiselag hvor de skal bruke ti millioner kroner på å få norske spill ut i verden.

– Kultur er en vekstnæring, norsk kunst og kultur styrker den norske konkurransekraften på verdensmarkedet, sa kulturminister Thorhild Widvey da.

Snow Cannon Games har fått etableringsstøtte av Innovasjon Norge, men ikke som en del av dette prosjektet.

– Det er faktisk en egen satsning som vi er veldig spent på, og som vi setter veldig stor pris på på vegne av industrien. Vi syns timingen på det er veldig bra. Dette er derimot et helt uavhengig privat initiativ, avslutter Askvik.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3