Litt krim på nettbrettet? Her er 12 godbiter

3. april 2015 14:51
Shivah: Kosher Edition.

(PressFire.no): Nå er det tid på å dra på hytta, late som man liker å stå på ski og spise sin egen vekt i marsipan mens man gjør sitt beste for å overse familiemedlemmer etter at solen har gått ned.

Fortrinnsvis med fjeset begravet i et nettbrett. Norge ligger angivelig høyt på verdenstoppen når det gjelder konsum av krimlitteratur, og mesteparten konsumeres i påsken.

For noen år siden samlet vi opp en stor liste med anbefalte krimspill, men mye har sannelig skjedd siden den gangen. Ikke minst når det gjelder vår kollektive avhengighet til nettbrett.

For all del, du kan lese halvdårlige krimpockets på Kindle-appen, men hvorfor ikke benytte sjansen til å spille litt?

Så i denne hellige høytidens ånd; her har du et dusin duggfriske krimspill til nettbrett: 

 

«Bertram Fiddle: Episode 1 – A Dreadly Business»

Den viktorianske eventyreren, aristokraten og amatørdetektiven Bertram Fiddle kjeder seg etter sine siste ekspedisjoner. Heldigvis er Londons fryktede seriemorder Geoff the Murderer i farta, og det er opp til Bertram å fakke ham - med god hjelp av sin «trusty man servant» Gavin. Hvis ikke den brysomme Sherlock Holmes kommer dem i forkjøpet, da.

«A Dreadly Business» er første del i det som forhåpentlig blir en serie med pek-og-klikk-eventyr av det britiske animasjonsstudioet Rumpus. Dette innledende kapittelet ble sluppet i slutten av desember i fjor, så må vi nok vente litt på resten.

«Bertram Fiddle» byr på en bra blanding av oppgaveløsning, absurd humor, snuskete replikker og høye produksjonsverdier som får dette til å se ut som en animasjonsfilm. Ikke så rart, siden planen opprinnelig var at dette skulle bli en webserie. Inspirert stemmelegging, også.

Spill også«The Journey Down» kapittel 1 og 2.

 

«Cognition»

FBI-agenten Erica Reed er ikke bare en dyktig etterforsker, men er dessuten utstyrt med «klarsynte» evner – og kan plukke opp viktige ledetråder bare ved å ta på ting. Erica er på jakt etter seriemorderen som drepte hennes tvillingbror Scott, men må legge saken på is mens hun etterforsker mordet på en mann som er funnet hengt og mutilert.

«Cognition» er skapt av indie-selskapet Phoenix Online, som folkefinansierte spillet med hjelp av Kickstarter og fikk med seg Jane Jensen («Kings Quest IV», «Gabriel Knight»-serien) som historiekonsulent. Dette er en mørk, høvelig voldsom pocketbok-thriller pakket inn i en tradisjonell pek-og-klikk-ramme, med et kontrollsystem som nok funger litt bedre på PC.

Man kan kritisere «Cognition» for å mangle personlig særpreg, men dette er fortsatt en av de mer solide krimspillene i app-sjappa. Serien består av fire episoder, men hittil er bare de to første sluppet til nettbrett. Phoenix Online har vært travelt opptatt med å pusse opp «Gabriel Knight: Sins of the Fathers», som snart slippes til iOS og Android. Litt for seint til å havne på denne lista, dessverre.

Spill også«Murder Files» og «Clue».

 

«Contradiction»

Savner du «full motion video»-spillene fra åtti- og nittitallet? Har du fortsatt en varm plass i hjertet for saker som «Night Trap», «Under a Killing Moon» og «Phantasmagoria». Drømmer om en påskekrim i samme stil...? Vel, her kommer Kickstarter-finansierte «Contradiction»; en britisk TV-krim i spillform, laget for beskjedne 4000 pund av entusiasten Tim Follin (som ellers har komponert musikk til en rekke dataspill).

Alt starter med mordet på studenten Kate Young, som sender inspektør Jenks (spilt av John Gulior) til den søvnige landsbyen Edenton Village for å etterforske saken. Spillet er delt inn i timelange episoder, der man spankulerer rundt i landsbyen, avhører vitner og avdekker det som ser ut til å være en okkult konspirasjon.

Produksjonsverdiene bærer preg av det lave budsjettet, men skuespillerne er jevnt over bra og «Contradiction» er ikke så langt unna den typen BBC-krimserie statskanalen liker å vise i påsken. Bra laget!

Spill også«The Last Express» og «The Scene of the Crime».

 

«The Detail»

Et av de ferskeste spillene på denne listen er også et av de mørkeste. Siden «The Detail» har undertittelen «Chapter One: Where the Dead Lie» er det åpenbart at dette bare er en introduksjon som leder videre til flere avsnitt. Spillet selges som en «crime noir»-blanding av «The Walking Dead»-spillene og «The Wire», og det er ingen dum beskrivelse.

Men jeg vil nok slenge inn en ekstra sammenlikning: de hardkokte krimtegneseriene av folk som Ed Brubaker og David Lapham.

Man styrer flere forskjellige figurer her: deriblant den kyniske, livstrette politidetektiven Reggie Moore, og angiveren Joe Miller. De samarbeider motvillig for å løse drapet på en ukrainsk gangster, som er funnet skutt sammen med en koffert full av kokain.

Dette er seriøse, grimme saker om pedofile overgripere, korrupsjon, vold og gjengkriminalitet. Dessuten bra skrevet, veldesignet og konstant engasjerende – selv om denne første episoden er i korteste laget.

Spill også«The Lost Chapter» og distraher småungene med «Wombi Detective».

 

«Detective Grimoire»

Man kan lett la seg avskrekke av det barnslige tegnefilmdesignet, men dette er faktisk ikke et barnespill. Detektiven Grimoire dukket først opp i et mer primitivt nettspill for åtte år siden, som du finner gratis her. Hovedpersonen, litt av mekanikken og utgangspunktet er det samme, men på nettbrett har «Detective Grimoire» blitt et stilig pek-og-klikk-eventyr av høy kvalitet. Også denne finansiert via Kickstarter.

Noen har myrdet Richard Remington, eieren av den fremste turistattraksjonen i sumpmarken Boggy’s Bog. Lokalpolitiet mistenker at drapet er begått av den sagnomsuste sumpmonsteret Boggy, men Detektiv Grimoire er ikke like overbevist. I likhet med så mange andre spill i sin sjanger etterforsker man saken ved å snakke med alle man møter på sin vei, undersøke miljøene etter ledetråder og løse puslerier.

Men i motsetning til så mange spill i sin sjanger er «Detective Grimoire» befolket av kule figurer, vittig dialog og solid stemmelegging. Fort ferdig på rundt tre timer, men mye moro!

Spill også: «Puzzle Agent» 1 og 2.

 

«Dominique Pamplemousse in It’s All Over Once the Fat Lady Sings»

Så ja, et leiranimert detektivspill i svart-hvitt, som dessuten er en musikal. Dette må med, om så bare som en skrullete kuriositet. Den eksentriske indie-utvikleren Deirdra Kiai folkefinansiere spillet via Indiegogo, og har gjort alt sammen på egen hånd. Inklusive animasjon, programmering, stemmelegging til alle figurene, pluss all sang. Med den stemmen hun har.

Den androgyne leire-privatdetektiven Pamplemousse etterforsker forsvinningen av popidolet Casey Byngham, og mye sur musikk oppstår. Jeg vet ikke om jeg kan helhjertet anbefale «Dominique Pamplemousse» som en stor spillopplevelse, men dette er definitivt noe for seg selv.

Spill også«Hector» Episode 1 og 2.

 

«Layton Brothers: Mystery Room»

Nintendo-kjenningen professor Layton har ennå ikke tatt steget over til nettbrett, men det har til gjengjeld hans voksne sønn Alfendi. En genial Scotland Yard-inspektør, som etterforsker mord og mysterier sammen med sin unge protesje Lucy Baker.

Fremfor å følge formelen til pappas spill er «Layton Brothers» mye nærmere «Phoenix Wright»-serien, og det er for så vidt helt greit. Rent bortsett fra at tittelen er totalt misvisende, siden Alfrendis bror ikke har noen som helst rolle her. Oh, well. Dette er akkurat så smidig og underholdende som man kan forvente fra utviklerne i Level-5, med sammenlagt ni enkle mysterier du kan løse uten så alt for høy IQ. Trivelig, sjarmerende og avslappende mordmoro.

Spill også«Ace Attorney: Phoenix Wright Trilogy» og «Black Diary Case 1».

  

«Murder in the Hotel Lisbon»

Så over til et gammeldags pek-og-klikk-spill som kunne ha kommet rett fra slutten av åttitallet, med en oppløsning på beskjedne 256X192. Pixelert og primitiv, men på en kul måte. Dessuten et spill som er produsert i Portugal, og først dukket opp på Steam i fjor.

«Murder in the Hotel Lisbon» gjør et helhjertet forsøk på å fange opp sjarmen fra gamle klassikere som «Sam & Max Hit the Road» og «Day of the Tentacle», selv om en del av humoren ser ut til å ha gått tapt i den engelske oversettelsen.

Privatdetektiven Case og hans plagsomme vitserobot Clown Bot får i oppdrag å etterforske et mord på et hotellrom i Lisboa. Politiet hevder at offeret begikk selvmord, men har litt vanskelig for å forklare hvorfor han ble knivstukket fjorten ganger i ryggen. Jeg vil ikke påstå at dette eventyrspillet er hysterisk morsomt eller spesielt utfordrende for de små grå, men det har et portugisisk særpreg. Komplett med livlig Fado-musikk, masse lokale referanser og et minispill der Clown Bot prøver seg som stand-up-komiker mens folk kaster råtne tomater.

Spill også«Jack the Ripper: New York 1901» og «Nicolas Eymerich: Inquisitor».

  

«Shivah: Kosher Edition»

Dette pek-og-klikk-mysteriet ble først sluppet for PC tilbake i 2006, men har oppdatert grafikk, ny musikk og stemmelegging på iPad/Android. Trolig det eneste krimspillet med en rabbi som hovedperson, og et fokus på jødiske tradisjoner.

Shivah er den ukelange sørgeperioden for nære familiemedlemmer, men er også det hebraiske ordet for tallet sju. Rabbi Russell Stone sliter med troen da politiet informerer ham om at et medlem av forsamlingen hans er drept. Den velstående Jack Lauder ble myrdet av en ukjent gjerningsmann, og etterlot rabbi Stone en stor slump penger i testamentet. Ekstra mystisk fordi Lauder og Stone ble bitre uvenner like før hans død. Politiet er mistenksomme, så rabbi Stone prøver å løse mysteriet selv i et forsøk på å renvaske seg.

Dette er et interessant miljø for et adventure-spill: preget av den samme «old school»-grafikken, oppfinnsomheten og intelligensen til Dave Gilberts andre pek-og-klikk-eventyr.

Spill også: Gilberts «Blackwell»-serie og sci-fi-mysteriet «Gemini Rue».

 

«The Trace: Murder Mystery Game»

Et solid og høvelig sofistikert etterforskningsspill av de britiske prisvinnerne i Relentless Software, som er mer polert enn de fleste i sin sjanger. Rammen er enkel: Politidetektiven Sam Pearce etterforsker mordsaker i Baltimore, som han løser ved å snuse rundt på åstedene, samle sammen beviser og løse praktiske oppgaver.

Man kan bevege seg rundt i 3D-miljøene, zoome inn på viktige elementer og løse vriene gåter.

Usikkerhetsmomentene i saken danner et tre med spørsmålstegn, der man putter inn ledetråder frem til saken er løst. Noen av disse nøttene er såpass harde at jeg svettet litt med å finne løsningene allerede under den første mordgåten, og måtte YouTube-jukse litt før jeg kom videre. Jeg vet ikke om det er et godt tegn for spillet, eller et veldig dårlig tegn for min IQ. Uansett verdt tiden.

Spill også«Criminel» og «Framed».

 

«The Wolf Among Us»

Første episode av Windows-versjonen av dette glimrende Telltale-spillet fikk en solid femmer av oss for et par år siden, men siden den gangen er alle fem kapitler sluppet på Android og iOS. En hardkokt noir-historie som utspiller seg i samme eventyrunivers som Bill Willinghams «Fable»-tegneserier, men finner sted flere tiår før dem. Så en «prequel».

Året er 1986 og den store, stygge sheriffdetektiven Bigby Wolf etterforsker fabelfigurenes første mord på flere år - i en alternativ, pastellfarget utgave av New York. Som Lasse Lervik sa i sin PressFire-anmeldelse: «Telltale har gjort en fantastisk jobb med å kna alle elementene sammen til en ultraspennende, driftig krimfortelling(… )et av de mest interessante eventyrspillene på veldig lenge».

 «The Wolf Among Us» er også sluppet på de fleste andre plattformer på kloden, men fungerer helt glimrende på nettbrett.

Spill også: «Secret Files: Tunguska» og «Fahrenheit».

 

«Yesterday»

Det spanske spillstudioet Pendulo har gjort seg kjent for pek-og-klikk-eventyr av variabel kvalitet, og undertegnede er ingen stor fan av deres frustrerende, gjøglete og latterlig dårlig dubbede «Runaway»-serie.

«Yesterday» er imidlertid deres beste: et mer modent, stemningsfullt mysterium som sirkler rundt satanisme, seriemord, tortur og snusk. Noen dreper og mutilerer hjemløse i New York, og den nerdete hjelpearbeideren Henry White prøver å finne ut hva som skjer sammen med sin hjernedøde kompis Sam Cooper. Et år senere blir den okkulte etterforskeren John Yesterday involvert i saken igjen, etter en lei episode der han mistet hukommelsen i Paris.

«Yesterday» tar noen avstikkere inn i det overnaturlige, før plottet ror seg tilbake til krimsjangeren. Personlig er jeg ikke overbegeistret over Pendulos karikerte figuranimasjon, som skurrer veldig med den mørke stemningen - men dette skranglete spillet har en uforutsigbar historie, flere skruballer og et ganske interessant mysterium å rulle opp.  

Spill også: «Red Johnson’s Chronicles» og «Dream Chamber»

 

Noen essensielle titler vi har glemt? Skrik ut i kommentarfeltet, kompis!

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3