Lager dataspill for blinde

Prøv den imponerende teknikken selv.

31. august 2014 17:14

(PressFire.no): Flere spillutviklere lager nå dataspill skreddersydd for blinde eller svaksynte.

For å skape opplevelsen, tas det i bruk spesielle lydteknikker for å gjenskape omgivelsene i hodet på spilleren.

Teknikken, som kalles bineural opptak, er gammel og betyr at man tar opp lyd med to mikrofoner i stereo for å skape et tredimensjonalt lydbilde.

Vanligvis gjøres dette ved å feste mikrofoner ved hvert øre på en dukke under opptaksprosessen, og avspillingen vil kun gjenskape lydbildet med øretelefoner.

Imponerende teknikk du kan prøve selv

Er du skeptisk til hvor effektivt det faktisk kan fungere, kan du ta på deg øretelefoner og selv lytte til denne imponerende demonstrasjonen.

Du kan også ta i bruk øretelfoner for å prøve demonstrasjonen i videoen på toppen av artikkelen.

Det franske spillselskapet Dowino fra Lyon jobber nå med et spill for synshemmede hvor man inntar rollen som en blind ridder. Spillet har fått tittelen «Blind Legend», og du som blind ledsages av dattera for å frigjøre din kone fra kidnappere.

– Lydene fra skogen, fuglene og elva som renner hjelper spilleren med å plassere seg selv i omgivelsene, forteller Nordine Ghiachi fra spilleskapet til BBC.

 Vi ville gi blinde og handikappede samme kvalitet som dem med syn. Det var vårt hovedmål. Det er vår hovedutfordring, forteller Ghiachi videre.

For å lage en fungerende prototype av en teknologidemonstrasjon gikk de ut på folkefinansieringstjenesten Kickstarter for å hente inn rundt 320 000 kroner.

I tillegg har spillet fått støtte av veldedighetsorganisasjonen Valentin Haüy Association, som siden 1891 har kjempet for at blinde og handikappede skal få oppleve kultur. Spillet blir gratis for Apple-plattformer og slippes etter planen neste år.

– 

Endelig flere spill for blinde

Spillet tar i bruk de trykkfølsomme skjermene på mobiltelefonene, som brukes både til bevegelser så vel som å svinge sverdet. Skjermen forblir helt svart mens spilleren orienteres gjennom lydene.

«Papa Sangre» er et annet spill som ble skapt for blinde og svaksynte. Spillet blir beskrevet som en thriller og sluppet i 2012 og har i ettertid fått flere oppfølgere. 

Britiske Nathan Edge er blind og spiller. Han har vært frustrert over det manglende tilbudet av spill for svaksynte eller blinde.

 Jeg fant «Papa Sangre II» i helga, og jeg klarer ikke å stoppe å spille det.

– Jeg pleier ikke å dele sånne ting på facebook eller Twitter, men jeg har fortalt om det til alle, forteller Edge til BBC og er lettet over at flere utviklere nå jobber med spill for blinde.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3