Nintendo blør penger

Skylder på sterk japansk valuta og dårlig spillsalg.

27. oktober 2011 13:28

Det vanvittige salget av Nintendo DS og Wii de siste fem årene har dyttet Nintendo til kongen på haugen rent økonomisk i spillbransjen. Nå ser det ut til at det går mot harde tider for den japanske spillutvikleren.

I sin siste finansrapport slår Nintendo fast at de har gått med et massivt underskudd på over 70 milliarder yen (i overkant av 5 milliarder kroner) de siste seks månedene. Fingrene pekes mot en svak euro og dollar som sammen med en sterk japansk yen gjør at selskapet taper mye i valutamarkedet, og sviktende spillsalg over hele verden.

Rapporten har satt aksjemarkedet i sving, og det siste døgnet har Nintendo-aksjene stupt med ytterligere fire prosent. Dette fallet føyer seg inn i en rekke nedoverpekende piler fra selskapet den siste tida. Aksjeverdien har vært i fritt fall siden slutten av februar og har til sammen ramlet nesten 50% siden starten av året.

Har 42 milliarder på bok

Nintendo har store investeringer i valuta, noe som betyr at mesteparten av det gigantiske tapet ligger der.

Mye av tapet spises opp av allerede oppsparte midler selskapet har på bok, men de har nok til salt i grøten uansett - Nintendo sitter på nesten 82 milliarder kroner i verdier, hvorav 42 milliarder er rene pengereserver som står på bok.

Til tross for de dårlige tallene tror Nintendo fortsatt de kan reversere mye av det tapte det siste kvartalet av finansåret. De anslår å til slutt gå med 20 milliarder yen (1,44 mrd. kr) i minus når finansåret er omme i mars 2012.

Dette vil i så fall være det eneste året Nintendo har gått med minus siden hele spillindustrien ble født.


Taper penger per konsoll solgt

3DS har sett ut til å være den store floppen som har dyttet Nintendo utfor stupet, men konsollen har på tre kvartal solgt mer enn den originale DSen gjorde på sine første tre kvartaler, og som også hadde en juleperiode å slå på brystet med.

Dette hjelper nok ikke Nintendo direkte rent finansielt - de taper penger per konsoll de selger, og setter sin lit til at spillsalget skal dekke over utgiftene. Da passer det dårlig at kritikken til nå har haglet mot konsollen på grunn av manglende storspill, noe Nintendo mener de vil kontre med en rekke utgivelser fra kjente spillserier de neste månedene.

Les mer: Hele finansrapporten kan beskues her.

Et interessant punkt i finansrapporten er at viktigheten Europa har som marked for Nintendo stiger. Der det amerikanske markedets andel i inntektene til selskapet skrumper fra 44% til 34,3%, øker det europeiske fra 29,8% til 37,3%.

Mange har også spekulert i om presidenten i selskapet, Satoru Iwata, sitter trygt etter den siste tids nedgang. Enkelte rykter tegner et bilde hvor det ser ut til at han lever på lånt tid, spesielt etter han tok på seg skylden for det sviktende konsollsalget og halverte egen lønning tidligere i år.

Rapporten kaster også lys over hvor mange maskiner Nintendo har solgt siden lansering: DS har solgt 149 millioner eksemplarer verden over, 3DS 6,68 millioner og Wii nå har bikket 89 millioner.

Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3