De siste årene er markedet blitt oversvømt med plastinstrumenter og musikkspill. Activision har med «Guitar Hero» dyrket en filosofi om at kvantitet er sunt for regnskapet. Og her er vi, et par år klokere og en hylle fylt med det som nærmest er for utvidelsesptaakker å regne.

Derfor er det heller ikke overraskende at både salgstall og interesse har dalt proporsjonalt.

Midt i kaoset står den opprinnelige «Guitar Hero»-utvikleren og brenner for sjangeren. Harmonix var selskapet som i sin tid fant opp sjangeren, og var de første som også utvidet fra bare gitar og bass til å også inkludere trommer og vokal.

Nå utvider man ytterligere med «Rock Band 3». Ikke bare legger de til keyboard, de revolusjonerer også musikkspillene ved å introdusere sjangerens hellige gral: Nå kan du lære å spille både gitar og keyboard på ordentlig.

Det nye konseptet kalles for Pro Guitar og Pro Keyboard, og betyr at du spiller ordentlige toner og akkorder.

 

Som å spille ekte gitar

Mario-pappa Shigeru Miyamoto ble en gang spurt om hva hans drømmeprosjekt ville vært. Han svarte at det ville vært å lage et spill hvor man kunne lære seg noe, for eksempel å spille et instrument.

Nå har Harmonix kommet Nintendo-legenden i forkjøpet.

Den nye Mustang-gitaren har knapper som representerer hvert bånd fra en ekte gitar, i tillegg til at den har seks strenger du spiller på. Dermed vil alle notene du spiller i spillet være basert på ekte noter, slik du ville spilt dem i virkeligheten.

På den laveste vanskelighetsgraden er det blitt forenklet til å inkludere bare noen av basisnotene, men allerede på neste vanskelighetsgrad blir dette utvidet med såkalte power chords basert på ekte akkorder. Slik fortsetter progresjonen helt til siste vanskelighetsgrad, der du spiller låten slik den spilles på en ekte gitar – inkludert akkorder, soloer, hammer ons og pull offs.

Systemet for notene er temmelig likt slik vi kjenner det fra tabulatur-systemet. Et tall over strengene viser på hvilket bånd du skal holde fingeren, og hvilken streng du må spille på. På høyere vanskelighetsgrader ligger det også en akkordindikasjon ved siden av «strengene».

Skal jeg kritisere for noe, må det være at jeg gjerne skulle hatt mindre mellomrom på knappene mellom hvert bånd på gitaren. Det er kanskje pirk, men det ville gjort det lettere å flytte fingrene til nye grep eller bånd.

Keyboardet fungerer på en liknende måte som gitaren, men med bare to oktaver med tangenter. På skjermen vises hvilke tangenter du skal spille, der svarte og hvite «noter» skiller dem fra hverandre.

I opplæringsdelen får du også en god innføring i hvordan du bør plassere hendene, og hvilke fingre som burde dekke hva.

 

«Rock Band 3» erstatter
Lillebjørn Nilsens gitarbok.

Fantastisk musikkfølelse!

De fleste som har spilt mye «Guitar Hero» eller «Rock Band», vil nok ryke på en liten smell med de nye instrumentene. Det er mye vanskeligere enn før, men belønningen er altså at du trenes opp til å kunne spille instrumentet på ordentlig, samtidig som musikkfølelsen er fantastisk!

Den nye Pro-modusen krever også mer dedikasjon – du må høre mer etter på musikken og lære deg låten, slik at du er forberedt på partiene.

Det er som å oppdage musikkspill helt på nytt, på godt og vondt. I mitt tilfelle utelukkende godt, siden den gamle modellen har falmet i interesse. Da er det godt at spillet har en ganske god læredel, hvor du trenes opp helt fra det mest banale til langt mer utfordrende teknikker.

Om du får svettetokter og vondt i magen av tanken på å gå denne «musikkskolen», kan du heldigvis spille «Rock Band 3» som før – spillet støtter alle de tidligere plastinstrumentene vi allerede er godt vant med.

I tillegg kan du importere nesten alle tidligere låter fra «Rock Band» og «Rock Band 2», samt låtene du har kjøpt på nettet. Noe som gjør «Rock Band 3» til det mest komplette musikkspillet noensinne, med nærmere 2000 låter tilgjengelig – da blir det litt lettere å tilgi at Amy Winehouse er med på låtlista. Men husk at ikke alle de «gamle» låtene har støtte for de nye Pro-instrumentene!

Harmonix har også klart å forbedre andre deler av opplevelsen. Det er nå mindre styr om nye spillere skal ut eller inn av spillet. De har gjort det enklere for nye spillere å komme til, uten at man må ut av låten for å gjøre et dusin nye valg.

 

Med «Rock Band 3» kan egentlig «Guitar Hero»-serien ta en lengre pause - helt til Activision har funnet på noe nytt. Og alle musikerne som har kritisert oss for å kaste bort tida på musikkspill i stedet for å lære å lære ordentlige instrumenter, må nå pent holde kjeft.

Som alltid har imidlertid medaljen en skitten bakside. Ikke bare er det vanskelig å få tak i de nye instrumentene, de er i tillegg svindyre. CDon.no og Gamezone.no er i skrivende stund eneste utsalgssted som fører produktene, og de skal ha 1349 kroner for en Fender Mustang. En samlepakke med spillet og keyboard koster 1149 kroner.

De nye Pro-trommene, som har tre cymbaler, tapper kontoen din for ytterligere 1299 kroner.

Senere kommer det også en såkalt midi-gitar med ekte strenger, som jeg ikke tør gjette prisen på. Den er uansett ikke tilgjengelig i Norge ennå. Vi minner likevel om at det er mulig å kjøpe en midi-overgang til spillet, noe som åpner muligheten for å bruke et vanlig midi-keyboard som kanskje allerede støver ned i skapet ditt.

En ting er uansett sikkert – «Rock Band 3» er en renessanse når det kommer til musikalitet og kjærlighet til sjangeren, men det er spørs om folket allerede er inne i barocken.

NB! «Rock Band 3» er ute i butikkene, til PlayStation 3, Xbox 360 (testet) og Wii.

Annonse. Diskuter denne annonsen her.

Kommentarer