Tiger Woods PGA Tour 14

Veien til toppen er lang, hard og full av hull.

(PressFIre.no): Tiger Woods, mannen med de største golfgavene verden noen gang har sett, er tilbake.

Ikke bare på toppen av verdensrankingen etter utroskapsskandalen som ble rullet opp i 2009 og 2010, men han er tilbake i spillform også.

EA Sports tok konsekvensene av at glansbildet Woods ble smusset til for tre år siden, og i Tiger-spillet i 2010 måtte hovedpersonen selv dele oppmerksomheten med Rory McIlroy på omslaget.

Året etter var US Masters-logoen fokuset – liksom for plutselig å vise oss at spillene handler om mer enn bare Woods.

Og det er jo helt sant, dette handler om golf. Og om deg, deg som stjerne på det grønne gresset.


Tilbake til fremtiden

I «Tiger Woods PGA TOUR 14» lokker EA Sports med at vi kan spille med gamle storheter som Jack Nicklaus og Arnold Palmer. Det er i og for seg morsomt nok det, men det blir aldri noe mer enn krydder.

Moroa begynner når du skal bygge din egen karriere. Da tar du alle valgene selv, fra fargen på barten til hvor dine styrker på banen skal ligge.

For når du går gjennnom Q-School og kvalifiserer deg til PGA-touren er dette som et rollespill uten dialog.

Når du presterer tjener du også inn erfaringspoeng, som igjen setter deg i stand til å utvikle spilleren i den retningen du ønsker. Slikt engasjerer og motiverer. Selv om det er tidkrevende å gå 18 hull (eller flere), i turnering etter turnering, er det lett å la seg rive med i jakten på progresjon.

For det er så mye som er bra med «Tiger Woods PGA TOUR 14». Spillserien har blitt perfeksjonert årlig siden 1999, og har feid alt av konkurranse i sjangeren av banen.

Animasjonene sitter som et skudd, de ulike stjernene har autentiske swinger, de mange banene er prikk like de vi ser på TV i virkeligheten og valgmulighetene i spillmoduser både lokalt og online er mange. I PlayStation 3-versjonen (som vi testet) kan du sågar swinge unna med Move-kontrolleren, så serien har kommet svært langt.

Sofagolf

Det aller morsomste er imidlertid å få med seg to-tre likesinnende i sofaen, jekke en god drikke, og bare konkurrere til stemmen er borte og frustrasjonen totalt.

I virkeligheten er jo dette en gentlemanssport. Vel, slik er det ikke når vi setter i gang. Her kan klokken bli både fire og fem om morgenen før man kan enes om hvem som er best, selv om tallenes tale hele tiden er krystallklar på skjermen. Ja, «Tiger Woods»-serien er og blir glitrende i konkurranseøyemed.

I «Tiger Woods PGA Tour 14» er alle disse herlighetene også den store akilleshælen. Det meste av nyvinninger er kosmetikk, og det holder ikke. Du jubler liksom ikke hemningsløst når Kate Upton får seg ny øyenskygge. Hun er fortsatt like heit som hun var i forrige måned, sågar i fjor.

For «Tiger Woods»-spillene sin del snakker vi om år tilbake siden siste kvantesprang i serien. Hvis man ikke er helt nerd etter baner, turneringen og en og annen ny spillbar golfer – så holder det nesten med «Tiger Woods PGA Tour 12» ennå, og det bør bekymre EA Sports.

Spillutvikleren har nemlig vist flott progresjon med spillene fra både NHL, NFL og fotballens verden (FIFA) det siste året. Slik sett blir ikke «Tiger Woods PGA Tour 14» annet enn et pliktløp, en attpåklatt av en lettere dysfunksjonibel seddelpresse. Har Tiger havnet nederst på prioriteringslista hos sportsspillgiganten?

Når kurven har flatet så til de grader ut, er det også vanskelig å smelle til med toppkarakterer i en anmeldelse. For vi forventer fremgang, vi forventer nyvinning – spesielt når spillene kommer ut i en såpass hyppig frekvens.

Det betyr ikke at «Tiger Woods PGA Tour 14» er dårlig. Nei, tvert i mot. Selv om det skuffer med irriterrende oppstykkende, og for lange, lastetider og at det ikke makter å utvikle seg nevneverdig rent visuelt – så er spillet gjennomsyret av kvalitet.

På høyeste vanskelighetsgrad kan dette være underholdning, og til en viss grad et læringsverktøy, for drevne golfere. Skrur man et par hakk ned har man flerspillermoro for hvermannsen i toppklassen.

Selv om det ikke er noe som skremmer vekk damene i like stor grad som å arrangere et golfspill-vorspiel, er det utvilsomt verd det. Det er noe magisk med fire karer som svinger sine virtuelle køller om kapp – til tross for at det alltid ender i høylytt krangel og håndgemeng.

Så får heller proffene ta seg av høflighetsfrasene, og som i US Masters denne helgen, sprade rundt i grønne blazere når de vinner.

Vi får vel nesten si lykke til, Tiger!

«Tiger Woods PGA Tour 14» ble sluppet til PS3 (testet) og Xbox 360 27. mars.

Oppsummering
Positivt
Detaljert, innholdsrikt, autentisk, herlig flerspiller.
Negativt
På stedet hvil, oppstykkes av lastetider, lite imponerende visuelt.
Del gjerne:
Hei! Vi trenger din hjelp - om du liker å lese spillstoffet vårt her, vurder gjerne å hjelpe oss direkte på Patreon, så kan vi fortsette med det. Takk <3